NavMenu

Pčele na krovu gradske kuće u Beču godišnje proizvedu 180 kilograma meda

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 18.03.2019. 08:04
Komentari
Podeli
Beč (Foto: Miloš Vlahović)Beč
Bečka gradska kuća nije samo sjedište politike, već i pčela. Od 2014. godine nekoliko košnica se nalazi na krovu ovog objekta u glavnom gradu Austrije. One su dio aktivne zaštite pčela u gradu, a na starim stablima u parku ispred nalaze raznovrsnu hranu.

Ove pčele godišnje proizvedu više od 180 kilograma kvalitetnog meda koji se koristi u dobrotvorne svrhe.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig naglasio je da se Grad zalaže za zaštitu pčela i podršku organskoj poljoprivredi.

- Košnice na krovu gradske kuće su pionirski projekat. Beč se zalaže za održavanje prirode u gradu, a činjenica da se pčele ovdje osjećaju dobro, nama ide u prilog - rekao je Ludvig.

Veliki gradovi pčelama nude raznolika staništa i hranu. U parkovima, alejama i malim vrtovima kao i u saksijama za cvijeće, pčele mogu da skupljaju nektar i polen. Pedeset odsto gradske površine Beča čine zelene površine zbog čega tokom ljeta bude i do 200 miliona pčela.


Više od 5.000 košnica raspoređeno je po bečkim zelenim površinama, a neke od njih su smještene na jako neobičnim mjestima kao što su glavno gradsko groblje ili krov hotela "25hours".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.