NavMenu

Speleolozi iz Italije istražuju višegradske pećine - Značajna otkrića mogla bi privući turiste

Izvor: eKapija Nedjelja, 17.03.2019. 13:25
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Grupa speleologa iz italijanskog grada Bolonja istražuje pećine na području opštine Višegrad, a u opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu da bi u slučaju značajnijeg otkrića to bila nova turistička ponuda.

- Turistička organizacija Višegrad pružila je pomoć u snalaženju na terenu, kao i u pronalaženju vodiča do lokacija gdje se pećine nalaze. Pećine mogu biti zanimljive i u turističkoj ponudi, naročito za planinare i avanturiste koji vole prirodu - rekao je predstavnik Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić.

On je istakao da su istraživanja bila na području Višegradske župe i starog grada Dobruna, prenosi opštinski sajt pozivajući se na Srnu.

- Za sada su skicirali pet do šest pećina i prvi rezulati kažu da su zadovoljni onim što su našli. Istraživanja će biti nastavljena, a svi materijali biće dati na korištenje Turističkoj organizaciji i Opštini Višegrad - napomenuo je Andrić.

Član Speleološkog društva iz Bolonje Luka Pizani rekao je da na području opštine Višegrad obilaze neistražene pećine.

- Naš cilj je da pronađemo pećine, mapiramo ih i kompletiramo dokumentaciju o ovoj neistraženoj regiji. Ovo istraživanje je avanturističkog karaktera, ali se može smatrati i eksploracijom geografskih regija. U svijetu postoje regije koje su još netaknute, a pećine su svakako među njima - istakao je Pizani.

Luka Brosi iz italijanskog društva speleologa rekao je da su u Višegrad došli kako bi ispitali pećine, a speleološku akciju planiraju u avgustu, jer smatraju da je ovo područje gdje ima mnogo pećina i u kojem će naći velika otkrića.

- Nakon ekspedicija objavićemo sve u našem časopisu, gdje dokumentujemo naše obilaske sa podacima i fotografijama pećina. Kada objedinimo sve, dokumentaciju koju ćemo napraviti predaćemo lokalnim zvaničnicima - naveo je Brosi.

U Republici Srpskoj je do sada istraženo 14 pećina. Speleolozi tvrde da su sve one pravi biseri prirode, koji bi mogli primamiti hiljade turista.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.