NavMenu

Beč "najpametniji" grad na svijetu

Izvor: eKapija Nedjelja, 17.03.2019. 09:30
Komentari
Podeli
Beč (Foto: Miloš Vlahović)Beč
Beč je "najpametniji grad na svijetu". To potvrđuje aktuelni Smart City Index, studija koja upoređuje 153 grada i ocjenjuje koji grad koristi najpametnija rješenja za izazove kao što su sve veći broj stanovnika, saobraćaj i zaštita klime, ali i digitalna rješenja koja građanima koriste. Beč je ove godine drugi put zaredom na prvom mjestu, a iza njega su London na drugom i St.Albert u Kanadi na trećem mjestu.

Beč je na samom vrhu rang-liste zbog razrađene Smart City strategije koja je sprovedena na konkretnim projektima.

- Austrijski glavni grad je bio ubjedljiv sa svojom sveobuhvatnom strategijom i inovativnim rješenjima iz oblasti mobilnosti, ekologije, obrazovanja, zdravstva i uprave, kao i daljom kontrolom napretka pojedinačnih projekata - navodi se u studiji.

Za indeks je uzeto u razmatranje ukupno 12 kriterijuma i 31 podkategorija, a obuhvaćene teme su: stanovanje, infrastruktura, orijentisanost ka poslovanju, obrazovanje, pa sve do zdravstvenog sistema. Beč je dobio 74 od maksimalnih 100 poena.

- To što je Beč u vrhu i što se u Beču lijepo živi, to se ne podrazumijeva. Grad mora dalje da se razvija i da se pokrenu sljedeći koraci - kaže gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Veliki izazov predstavlja dalja upotreba digitalizacije u korist građana. Kao primjeri, tu su aplikacija "Reci Beču" (Sag’s Wien-App) preko koje problemi i zahtjevi u pojedinačnim naseljima mogu direktno da se prijave Gradu, ili "Moj Beč" – onlajn-usluga Grada bez odlaska u opštinu, kao što su prijava za mjesto u obdaništu, naručivanje parking kartice ili prijavljivanje bašte od strane vlasnika restorana.

- Beč ne smije da postane grad sa dvije brzine u kojem samo elita profitira od digitalizacije - upozorio je gradonačelnik Ludvig.

Zbog toga se Grad angažuje da digitalizacija doprije i do najmlađih. U roku od tri godine svaka škola pod okriljem Grada biće opremljena bežičnim internetom. Stariji sugrađani će se uz pomoć "kućnog asistenta" WAALTeR upoznati sa mogućnostima digitalizacije. A da bi i u budućnosti Beč bio konkurentan radi se na proširenju digitalne infrastrukture, na primjer sa novim standardom 5G za mobilni internet.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.