Izvor: Klix | Subota, 16.03.2019.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Članice udruženja Bit Alijansa objavile manifest za IT industriju

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
IT kompanije koje okuplja udruženje Bit Alijansa u petak su potpisale strateški dokument za IT industriju u Bosni i Hercegovini pod nazivom IT manifest.

IT manifest identifikuje ključne probleme i načine njihovog rješavanja kroz konkretne prijedloge za omogućavanje daljeg razvoja IT industrije sa ambicijom da IT industrija postane strateška privredna grana BiH.

IT industrija u Bosni i Hercegovini generiše oko 500 mil KM prihoda godišnje, te prema posljednjim istraživanjima Bit Alijanse, BiH će trebati novih 6.000 zaposlenika. IT manifest daje prijedloge kako taj cilj ostvariti i tretira tri ključne oblasti obrazovanje, zakonodavstvo i privredu, te je za sve segmente predstavljena analiza stanja i prijedlozi za rješenja i unapređenja.

Dokument je pisan u skladu sa aktuelnim i predviđanjima budućih trendova u oblasti informacionih tehnologija posebno imajući u vidu da svjedočimo četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Sve buduće inicijative udruženja Bit Alijansa će biti kreirane u skladu sa usaglašenim principima IT manifesta, a Bit Alijansa poziva sve zainteresovane stakeholdere da se priključe misiji za kreiranje bolje i prosperitetnije budućnosti BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.