Izvor: InStore magazin | Petak, 15.03.2019.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro kartice sa ugrađenim biometrijskim skenerom za otisak prstiju

Ilustracija (Foto: Denys Prykhodov/shutterstock.com)
Banke testiraju kreditnu karticu sa ugrađenim skenerom otisaka. U 2019. već postoji mnogo načina za kupovinu: dodirom telefona, unosom PIN-a ili potpisivanjem računa, ali bi se uskoro mogla pojaviti nova mogućnost, prenio je portal Futurism.

Kompanija za digitalnu bezbjednost u Holandiji, Gemalto, radi na debitnoj kartici koja će omogućiti sigurnu kupovinu putem ugrađenog biometrijskog skenera za otiske prstiju.

Ako stavite palac preko skenera na kartici, dodirnite ga na bilo kojem terminalu gdje se omogućuje takvo plaćanje i transakcija će normalno proći.

Futuristički platni sistem uskoro će biti testiran u stvarnom svijetu: britanska banka Natwest počinje ispitivanje sistema tokom aprila, kada će 200 klijenata dobiti nove kartice.

Gemalto tvrdi da podaci o otisku prsta nikada ne napuštaju lokalno skladište na kartici, što ih čini manje ranjivim na hakere. Ali nijedan sistem, biometrijski ili ne, ne može garantovati da su vaši lični podaci 100% sigurni - čak se i otisci prstiju mogu krivotvoriti ili ukrasti.

Ipak, u poređenju sa PIN-om složenost jedinstvenog otiska prsta vjerovatno će biti mnogo sigurnija. Zapravo, Gemalto je odlučio da je sistem dovoljno siguran da je odbacio primenu maksimalnog limita kupovine, ograničenja koje je uobičajeno kada se kupuje bez PIN-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.