NavMenu

Rijeke u BiH zagađene na samim izvorištima - Nepokrivenost odvoženja otpada stvara divlje deponije uz obale

Izvor: Nezavisne novine Petak, 15.03.2019. 08:52
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Međunarodni dan rijeka, koji je u srijedu, 13. marta, obilježen u svijetu, većina rijeka u BiH dočekala je zagađena već na samim izvorištima, što je posljedica potpuno nekontrolisane gradnje i odlaganja otpada.

Rekao je ovo Anes Podić iz Udruženja Eko-akcija, koji ističe da, iako je BiH zemlja sa svega tri miliona stanovnika, njena priroda je izuzetno zagađena, uključujući i rijeke.

- Načini zagađivanja su razni, nažalost sve je raširenija pojava zagađenosti na samim izvorištima. U zadnje vrijeme imamo i pojavu opasnog otpada na mjestima gdje ga uopšte ne bi smjelo biti, što se na kraju odražava na kvalitet same vode u rijekama - kaže Podić.

Dodaje da je nepokrivenost odvoženjem otpada takođe u velikoj mjeri ugrožava rijeke.

- Činjenica je da još trećina stanovništva u BiH nije pokrivena organizovanim odvoženjem otpada. Stanovnici htjeli to ili ne stvaraju divlje deponije, koje su obično na rubu rijeka, te nakon velikih kiša završe u njima, pa smo svjedoci gomile otpada u rijekama - rekao je Podić.

Naglasio je da je teško reći koje su rijeke najzagađenije, a koje najčistije u BiH, jer monitoring jedva da postoji.

- Tamo gdje živi najviše ljudi tu su rijeke i najzagađenije, a to je vjerovatno sliv rijeke Bosne i Spreče, a najčistije su tamo gdje nije mnogo naseljeno. Od većih rijeka definitivno je među najčistijim Una, posebno u gornjem toku, jer se nalazi pod nacionalnim parkom, gdje su stvari donekle pod kontrolom - rekao je Podić.


Međutim, on kaže da čak i na Uni, osim u jednom dijelu kod Bihaća, skoro sva kanalizacija naseljenih mjesta završava upravo u toj rijeci. Kako bi se unaprijedila zaštita rijeka, Podić ističe da je potrebno doslovno primjenjivati zakone, jer, kako on kaže, oni nisu loši, ali je loša njihova primjena koja je skoro pa nepostojeća.

U Koaliciji za zaštitu rijeka BiH kažu da izgradnjom velikog broja hidroelektrana na rijekama postoji opasnost da ostanemo bez najvećih prirodnih vrijednosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.