Izvor: eKapija | Petak, 15.03.2019.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi Pazar dobija turističko naselje na jezeru Gazivode (FOTO)

Obala jezera Gazivode kod Novog Pazara uskoro bi mogla da dobije potpuno novi izgled. Naime, 13. marta predstavljeno je idejno rješenje projekta izgradnje pazarske plaže i sportsko-rekreativnog centra Vitkoviće na jezeru Gazivode.

U planu je u prvoj fazi izgradnja plaže duge 570 metara, ugostiteljskog objekta, kao i smještajnih kapaciteta, i sadržaja za profesionalce i rekreativce, ribolovce, kajakaše i izviđače.

Idejno rješenje ovog projekta radio je projektant Suat Ljajić. On za eKapiju objašnjava da će projekat biti predat Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u okviru otvorenog Konkursa za projekte i očekuje se da će oni odobriti inicijalna sredstva za realizaciju.

- Planirano je uređenje ribolovačke staze po međunarodnim standardima, postavljanje kućica za ribolovce i turiste, postavljanje drvenih suncobrana sa klupama za posjetioce, osmatračnica za spasioce, obilježavanje parking prostora, izgradnja sportsko-rekreativnih terena, postavljanje dokova za kupače i čamce, plutajuće pontone i pontonske bazena za decu i neplivače, nabavka motorizovanih čamaca i dodatne sigurnosne opreme, uređenje prostora za kajakaše i postavljanje teleskopskih markera za start i cilj za potrebe kajakaških, veslačkih i plivačkih takmičenja koja će biti organizovana u saradnji sa klubovima iz zemlje i inostranstva - kaže Ljajić.

Naš sagovornik je dodao da će projekat etno restorana sa smeštajnim kapacitetima biti realizovan u okviru II faze projekta u saradnji sa privatnim investitorima. Biće postavljen i video nadzor, i organizovane tehničke službe, uz zapošljavanje novih radnika.

- Istovremeno, u cilju bolje organizacije i realizacije projekta biće organizovana i Omladinska radna akcija ORA Ribariće 2019, koja će raditi na dodatnom uređenju prostora, sadnji drveća, cvijeća i ostalog sadnog materijala i dodatno obogatiti cjelokupan projekat.

Cijela zamisao staje na 2,5 hektara zemlje, a postoji mogućnost da do kraja projekta dužina plaže iznosi 2,5 km. Posebno je naglašeno da će svi divlje sagrađeni objekti biti uklonjeni, kako bi taj prostor, prirodno bogat, bio na raspolaganju ljudima iz ovog regiona i turistima. Širina šljunkovite plaže biće više od 20 metara, a u pojedinim predjelima i oko 40 metara.

Jezero Gazivode se prostire od opštine Zubin Potok, na sjeveru Kosova, pa do dijela opštine Tutin, tj. sela Ribariće. Dužine je 24 kilometara, a visina brane je 107 metara. Brana je izgrađena od prirodnih materijala (kamenja, zemlje i gline) i kao takva jedna je od najvećih u Evropi.


Fotogalerija
Novi Pazar dobija turističko naselje na Gazivodskom jezeru

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.