Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.03.2019.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uspostavljanje dijaliznog centra u Goraždu do kraja 2019.

Ilustracija (Foto: Aleksandr Ivasenko/shutterstock.com)
Povodom Svjetskog dana bubrega članovi Vlade BPK Goražde i resornog ministarstva danas, 14. marta, su organizovali prijem za dijalizne pacijente iz ovog kantona. Ovom prilikom razgovarano je i o dijaliznom centru u Goraždu, čija uspostava kasni, prenosi RTV BPK.

U ministarstvu zdravstva i Kantonalnoj bolnici Goražde uvjeravaju da će projekat biti završen do kraja u ovoj godini.

– Nema nikakvog opravdanja zašto mi ovdje nemamo hemodijalizni centar. Svi neophodni koraci za njegovu uspostavu su urađeni i na tome je radio implementacioni tim. S obzirom na to da su bolnici prebačena namjenska sredstva, insistiram na tome da edukacija krene što prije. Smatram da ne postoji nijedan razlog za odugovlačenje jer paralelno se može uraditi sve ostalo za konačnu uspostavu centra – istakla je resorna ministrica Sabira Bešlija.

Da se radi na uspostavi dijaliznog centra potvrdila je i Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

– On će ubrzo biti uspostavljen. Nije lako, ali su sve pripreme obavljene. Edukacija našeg srednjeg medicinskog kadra, dvije medicinske sestre i jednog doktora kojeg imamo, od dva potrebna, počinje u aprilu. Raspisali smo konkurs za nefrologa, ali niko se nije javio. Uglavnom, radimo sve kako je propisano po Pravilniku za hemodijalizni centar. Ništa nije moglo mimo zakona – kazala je Kamenica, prenio je RTV BPK.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.