Izvor: Nedeljnik | Četvrtak, 14.03.2019.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zašto ipak ne bi trebalo izbjegavati ugljene hidrate

(Foto: S_Photo/shutterstock.com)
Popularne dijete kojima se konzumentima preporučuje nizak udio ugljenih hidrata u ishrani, a preporučuju ih poznate osobe, poput Gvinet Paltrou i sestara Kardašijan, čak i neki ljekari, mogu povećati rizik od razvoja poremećaja srčanog ritma, što može rezultirati i moždanim udarom, pokazuju nova istraživanja.

Kod osoba koje u organizam unose manje energije iz skrobnih namirnica poput hljeba, tjestenine i krompira zabilježeni su veći izgledi za razvoj fibrilacije atrija, najčešćih aritmija, ustanovili su naučnici koji su proučavali učinak unosa ugljenih hidrata u organizam na zdravlje.

Došli su do zaključka da su osobe koje pate od poremećaja srčanog ritma ili fibrilacije atrija (AFib) sklonije moždanom udaru, kao lošijem radu srca.

- S obzirom na potencijalni uticaj na razvoj aritmije, naša studija upućuje na to da bi se ova popularna dijeta, odnosno metoda kontrolisanja težine trebalo da bude preporučivana s puno opreza - kazao je dr Ksjaodong Zuang, kardiolog s kineskog univerziteta Sun Yat-Sen, koji je vodio istraživanje.

Studija je bila usredsređena na nedostatke koje nosi potpuno izbacivanje ugljenih hidrata iz jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola miliona ispitanika.

Rezultati studije biće predstavljeni na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Američkog kardiološkog skupa u Nju Orleansu.

Ustanovili su i da je rizik od razvoja aritmija bio povećan nezavisno od vrste masnoća i proteina kojima je zamijenjen unos ugljenih hidrata.

Naučnici pretpostavljaju da se to događa jer ljudi koji konzumiraju manje ugljenih hidrata u ishranu unose više crvenog mesa i zasićenih masnih kiselina koji uzrokuju upale i plodno su tlo za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.