Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 14.03.2019.| 07:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U SAD odobren sprej protiv depresije

(Foto: Novikov Alex/shutterstock.com)
Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je prodaju spreja "spravato", koji pomaže ljudima u najtežim oblicima depresije, odnosno onima koji razmišljaju o samoubistvu.

"Spravato" se primijenjuje kao sprej za nos, a dugogodišnja ispitivanja pokazala su da kod pacijenata smanjuje simptome depresije u roku od nekoliko časova. Riječ je o nazalnom spreju, čiji je glavni sastojak ketamin, disocijativni anestetik koji se koristiti u liječenju najtežih oblika depresije kod kojih ostali lijekovi nisu imali efekta.

Za razliku od dosadašnjih antidepresiva, koji počinju da djeluju tek nakon nekoliko sedmica od početka terapije, "spravatovo" dejstvo je odmah primjetno. To je posebno značajno kada je riječ o pacijentima sa veoma teškim psihičkim stanjem i izraženim suicidalnim mislima, ističu američki naučnici.

Džom Man, psihijatar i naučnik sa Univerziteta Kolumbija, objašnjava da je sprej sa ketaminom prvi odobreni lijek za liječenje depresije u posljednjih 30 godina koji na mozak djeluje na jedinstven način.

Sprej za nos koji je razvila kompanija "Džonson i Džonson" smije da se koristi samo zajedno sa propisanim oralnim antidepresivom. Zbog mogućnosti zloupotrebe, primijenjuje se pod ljekarskom kontrolom za vrijeme tretmana i dva časa poslije.

Pacijent ne smije da čuva sprej "spravato" u kućnoj apoteci.

S obzirom na to da je dejstvo ketamina mnogo snažnije nego kod konvencionalnih antidepresiva, uzima se samo jedanput u dvije nedjelje, navode naučni portali.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.