Izvor: Balkan Green Energy News | Četvrtak, 14.03.2019.| 07:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naučnici pronašli način da pretvore ugljen-dioksid u ugalj

Ilustracija (Foto: Dziobek/shutterstock.com)
Tim naučnika sa RMIT Univerziteta u australijskom gradu Melburnu pronašao je način da uz upotrebu tečnih metala pretvori ugljen-dioksid (CO2) nazad u ugalj, i to na sobnoj temperaturi, što se smatra potencijalno jeftinijim procesom koji se može skalirati.

Većina drugih tehnologija zahvatanja CO2 se smatra skupom bez subvencija, s obziromna to da omogućava kompresovanje CO2 u tečno stanje i skladištenje u stijenama, što bi zahtjevalo veliku potrošnju energije, a nosilo rizik izlivanja.

Još jedna prednost novog procesa pretvaranja CO2 u čvrste fragmente uglja je činjenica da novostvoreni ugalj može da drži električni naboj, što znači da se potencijalno može koristiti kao komponenta u vozilima budućnosti, navodi se u medijskim izvještajima koji prenose naučni rad objavljen u Nature Communications.

Naučnici kažu da novo istraživanje nudi alternativan način bezbjednog i trajnog uklanjanja CO2, gasa sa efektom staklene bašte, iz Zemljine atmosfere.

- Iako ne možemo da bukvalno vratimo sat unazad, pretvaranje ugljen-dioksida nazad u ugalj i zakopavanje tog uglja se može posmatrati kao navijanje emisionog sata unazad - izjavio je Dr Torben Daeneke, naučni radnik na RMIT Univerzitetu, prenosi ScienceDaily.

U prošlogodišnjem Specijalnom izvještaju o globalnom zagrijevanju od 1,5C, Međunarodni panel za klimatske promjene (IPCC), vodeće svjetsko tijelo za procjenu naučnih podataka vezanih za klimatske promjene, savjetuje zahvatanje, korišćenje i skladištenje CO2 kao jedan od načina da se rast globalne temperature ograniči na 1,5°C.

U izvještaju se nabraja koje bi se sve posljedice globalnog zagrijevanja mogle izbjeći ako bi se ograničilo na 1,5°C umjesto na 2°C ili više.

Na primjer, rast nivoa mora bio bi 10 cm niži uz globalno zagrijevanje od 1.5°C nego od 2°C. Vjerovatnoća potpunog otopljavanja leda u Severnom ledenom okeanu ljeti bi se svela na jednom tokom jednog vijeka ako bi se globalno zagrijevanje ograničilo na 1,5°C, dok bi se led u najhladnijem okeanu na planeti uz zagrijevanje od 2°C ili više vjerovatno potpuno topio ljeti bar jednom tokom jedne decenije. Uz globalno zagrijevanje od 1,5°C, koralni grebeni bi se smanjili za 70%-90%, dok bi skoro sasvim nestali (više od 99%) uz zagrijevanje od 2°C, saopštio je IPCC.

Često se čuju i suprotstavljena mišljenja o zahvatanju CO2. Na portalu CleanTechnica nedavno je objavljen tekst koji se bavi problemima skalabilnosti većine tehnologija zahvatanja CO2. U tekstu se navodi da bi većina ovih tehnologija zahtijevala veliku potrošnju energije, kao i da bi zakopavanje čak i čvrste materije značilo zakopavanje čitavih planinskih masiva sastavljenih od uglja ili pak stvaranje novih (ružnih) planinskih lanaca.

U tekstu se navodi i da je "zahvatanje CO2 smokvin list koji se finansira novcem industrije fosilnih goriva, koja time želi da obezbjedi nastavak eksploatacije i prodaje fosilnih goriva", a da je rješenje u tome da se prestane sa upotrebom fosilnih goriva, i to što je prije moguće.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.