Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.03.2019.| 07:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Siemens tokom 2018. prijavio najveći broj patenata u Evropi

Njemačka kompanija Siemens saopštila je u srijedu, 13. marta, da je tokom 2018. godine prijavila najviše patenata u Evropi i tako zauzela prvo mjesto na rang listi prijava Evropske kancelarije za patente. Siemens je sa 2.493 patenata potisnuo prošlogodišnjeg lidera Huawei na drugo mjesto, nakon koga slijede Samsung i LG.

U 2017. godini Siemens je zauzimao drugo mjesto po broju prijavljenih patenata, a poslednji put nalazio se na prvom mjestu u Evropi 2011. godine.

Više od 25% patenata Siemensa prijavljeni su u oblasti Industrije 4.0 i digitalizacije, u kojoj je kompanija podnijela znatno više prijava za prava intelektualne svojine nego prethodne godine, a bilo je i više prijava u oblastima vještačke inteligencije i sajber bezbjednosti.

- Ovakvo rangiranje dokazuje da Siemens kontinuirano i dosljedno ostvaruje izvanredne rezultate rada na inovacijama, posebno kada su u pitanju digitalne tehnologije. Mi nismo usredsređeni samo na brojnost patenata, već i na kvalitet i široku regionalnu pokrivenost našim pravima zaštite. Digitalizacija i važnost uslužnog poslovanja, prije svega, širu pokrivenost čine neophodnom - rekao je Beat Weibel, direktor Odjeljenja za intelektualnu svojinu u kompaniji Siemens.

Kako je saopšteno, Siemens posjeduje više od 65.000 patenata. Zaposleni u kompaniji podnijeli su oko 3.900 prijava patenata i 7.300 inicijalnih izvještaja o izumima širom svijeta u fiskalnoj 2018. godini. Na bazi 220 radnih dana godišnje, to predstavlja prosječno oko 33 izuma dnevno.

Siemens ima oko 43.000 zaposlenih koji se bave istraživanjem i razvojem u 44 zemlje, uključujući oko 14.100 u Njemačkoj, navodi se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.