Izvor: eKapija | Srijeda, 13.03.2019.| 14:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za rješavanje stambenog pitanja mladih u FBiH 15 mil KM - Vlada odobrila kredit Union banci

Ilustracija (Foto: alice-photo/shutterstock.com)
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici odobrila kredit Union banci iz Sarajeva po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih Proračunom Federacije BiH za 2019. u iznosu od 15 mil KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Ova sredstva odobrena su s rokom dospijeća od 20 godina uz kamatnu stopu od 0,1% godišnje (fiksno), a biće korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja. To će u značajnoj mjeri doprinijeti rješavanju egzistencijalnih pitanja stanovništva, što će, između ostalog, utjecati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji i jačanju kreditnog potencijala ove banke i mogućnosti ponude dugoročnih kredita stanovništvu.

Efekti formiranja dugoročnog stabilnog portfelja rezultat su suradnje većinskog vlasnika i Union banke po osnovi ugovora o kreditima po subordiniranim uvjetima od 22. oktobra 2014. i od 29. marta 2018. godine.

U 2018. godini formiran je kreditni portfelj za fizička lica iz kojeg je odobreno 325 kreditnih zahtjeva ukupnog iznosa od 29.252.675 KM. Plasmani su realizirani u 50 gradova i naselja FBiH. Prosječna starosna dob korisnika kredita je 35 godina, 57% njih imaju višu i visoku stručnu spremu, a 17% magistarsko i doktorsko zvanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.