Izvor: eKapija | Srijeda, 13.03.2019.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fagus grupa pustila u rad elektranu na biomasu u Kneževu, uloženo 10 mil KM

(Foto: Mors/shutterstock.com)
Fagus grupa iz Kotor Varoša pokrenula je u opštini Kneževo elektranu na biomasu – drvni otpad, a vrijednost ove investicije premašila je 10 mil KM.

Objekat je izgrađen u okviru kompleksa drvne industrije Nomar iz Kneževa, koja posluje u sastavu kotorvaroške grupacije. To je prvi objekat namijenjen za proizvodnju električne i toplotne energije pomoću ove vrste obnovljivog energenta u BiH, prenosi zvanični sajt Opštine Kneževo.

Vlasnik kompanije Fagus Miroslav Malijević istakao je za Glas Srpske da novoizgrađeni industrijski kompleks, osim elektrane na biomasu kapaciteta pet megavata toplotne energije i jednog megavata električne energije, čini i kompletno proizvodno postrojenje za proizvodnju peleta kapaciteta 45.000 tona godišnje.

- Proizvodićemo toplotnu i električnu energiju istovremeno od materijala koji se u drvnoj industriji smatra otpadom, a riječ je o kori drveta koja se inače skida kako bismo imali nesmetan tehnološki proces obrade drveta. Pored kore drveta, koristimo i sječku od ogrevnog i celuloznog drveta. Time ćemo riješiti problem odlaganja otpada i proizvesti toplotnu energiju koja će nam poslužiti za proizvodnju peleta. Električnu energiju koju proizvedemo isporučivaćemo Elektroprivredi RS - rekao je Malijević.

Dodao je da su ovom investicijom stvoreni uslovi za dodatno zapošljavanje radnika iz Kneževa i okoline.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.