NavMenu

Na SKB Mostar obavljena složena operacija tumora usne šupljine

Izvor: eKapija Srijeda, 13.03.2019. 11:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChaNaWiT/Shutterstock)Ilustracija
Na Klinici za ORL i MFK pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u ponedjeljak, 11. marta, je izveden operativni zahvat sublingualnog tumora (Commando) s rekonstrukcijom mikrovaskularnog režnja, prenosi portal Kupujemodomace.ba.

Operativni zahvat izveli su liječnici s Klinike za ORL i MFK SKB-a Mostar uz potporu liječnika zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava.

- Radilo se o pacijentu koji ima karcinom u usnoj šupljini, a sam zahvat je trajao šest sati - rekao je na tiskovnoj konferenciji u Mostaru doc. dr sc. Emil Dediol iz Kliničke bolnice Dubrava.

Pacijent od 54 godine je stabilno te bi kroz dva tjedna mogao izići iz bolnice s rehabilitiranim funkcijama za žvakanje, gutanje i govor. U sklopu zahvata radila se disekcija vrata, uklanjanje limfnih čvorova i samog tumora, te mikrokirurško spajanje krvnih žila s podlaktice na krvne žile vrata.

Dr Dediol istaknuo je kako se radi o jednom od najsloženijih rekonstruktivnih zahvata u kirurgiji glave i vrata. Prema njegovim riječima, uspješnost mikrovaskularne rekonstruktivne kirurgije jedan je od najvećih pomaka u rekonstruktivnoj kirurgiji općenito. Posebice se to odnosi na primjenu podlaktičnoga režnja za rekonstrukciju defekta u usnoj šupljini.

Po riječima dr Dediola, uspješnost zahvata ovisi od centra do centra, a u Kliničkoj bolnici Dubrave rade ga jednom do dva puta tjedno i uspješnost je čak 90%.


Od karcinoma usne šupljine obolijevaju uglavnom muškarci srednjih godina, pogotovo ako se radi o osobama koje konzumiraju cigare i alkohol ili se pak radi o HPV infekciji.

Po učestalosti karcinom usne šupljine je na šestom mjestu u svijetu.

- Ovo je samo nastavak davno započete suradnje s kolegama i prijateljima iz Zagreba, i s više klinika, i to sve u cilju da što manje zaostajemo za suvremenim svijetom u našem dijelu otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije - rekao je predstojnik klinike za ORL i MFK Sveučilične kliničke bolnice Mostar doc. dr sc. Miro Leventić, prenio je portal Kupujemodomace.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.