NavMenu

Počinje rekonstrukcija putne infrastrukture u KS - Biće sanirane ceste od Baščaršije do Stupa

Izvor: eKapija Srijeda, 13.03.2019. 11:20
Komentari
Podeli

(Foto: Studio Peace/shutterstock.com)
Početkom građevinske sezone u Kantonu Sarajevo počeće realizacija brojnih projekata sanacije i izgradnje putne infrastrukture. Ministar saobraćaja Adnan Šteta i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač najavili su ubrzanu dinamiku izvođenja radova, saopćeno je iz tog ministarstva.

- Kako smo i obećali, krajem marta i početkom aprila krećemo sa rješavanjem nagomilanih problema na cestama u našem kantonu. Počeće radovi na sanaciji glavne gradske magistrale. Radi se o kompletnom prstenu, od Baščaršije do Stupa, jer nam je cilj da imamo potpuno rekonstruisanu gradsku magistralu bez udarnih rupa, a saniraće se i pružni prijelazi. Radovi bi se izvodili od 09 do 15 sati, poslije jutarnjih i prije popodnevnih gužvi, što će Ministarstvo propisati posebnim elaboratom o izmjeni režima saobraćaja. Također će biti određen rok od 30 dana za završetak radova - najavio je Šteta.

Dodao je da će biti pokrenuti i projekti sanacije Hrasničke ceste u općini Ilidža dužine 1.000 metara, Ulice Avde Palića u općini Novi Grad u dužini oko 550 metara, kao i ulice Ljubljanska u Novom Sarajevu, potom sanacija Regionale Igman – Hadžići, sanacija R445 Lješevo (Ilijaš), kao i dijelova ulica Omladinska u Vogošći i u naselju Tihovići, a pokrenute su i zajedničke javne nabavke sa Općinom Stari Grad za sanaciju pješačke zone u ulici Štrosmajerova. U planu je i sanacija mosta u Halilovićima.

- Također, zajedno sa Javnom ustanovom za zaštićena područja KS i Općinom Ilidža, Ministarstvo i Direkcija za puteve KS pokrenuće sanaciju Velike aleje o kojoj se godinama govori. U pripremi su i projekti za koje je Direkcija već sprovela proceduru javne nabavke za izradu glavnih i izvedbenih projekata - istakao je Šteta.

Radi se o projektima sanacije, odnosno rekonstrukcije regionalnog puta R-447 Dariva – Hreša, dionica: Dariva – Mošćanica dužine 450 metara, dijela Drinske ulice, dionica: raskrsnica sa ulicom Hamdije Čemerlića – raskrsnica sa ulicom Adema Buće dužine 2,5 kilometra, potom dijela Reljevske ulice u naselju Reljevo Dvor, dionica: M-17 – most preko rijeke Bosne dužine 270 metara, Rustempašine ulice, dionica:kružni tok – Rustempašin most u dužini od 300 metara, rekonstrukcije i izgradnje dijela "0" transferzale, dionica: raskrsnica sa ulicom Zmaja od Bosne – raskrsnica sa ulicom Vilsonovo šetalište u dužini od 220 metara.

Također, riječ je i o projektima rekonstrukcije raskrsnice regionalnog puta R-442a Hadžići – Igman – Krupac i lokalnog puta Gornja Grkarica – Babin Do u mjestu Gornja Grkarica (kod Doma policije) sa pretvaranjem iste u kružni tok saobraćaja, regionalnog puta R-445, dionica: Pružni prelaz Alića han" – most Gnionica dužine 440 metara, rekonstrukcije puta u ulici Ahatovićka, dionica: raskrsnica sa Dobroševićkom ulicom – autobuska okretnica u naselju Ahatovići od 670 metara, te sanacije dijela VII transferzale pored GRAS-a.

- Nakon okončanja propisanih procedura, hitno će se krenuti sa projektovanjem i sanacijom navedenih ulica - dodao je ministar.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.