NavMenu

MS&Wood želi da kupi DI Sanica - Počeli preliminarni pregovori sa Vladom USK

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 13.03.2019. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Firma MS&Wood iz Fojnice, jedan od većih proizvođača i izvoznika namještaja u BiH, pokazala je interes za kupovinu preduzeća Drvna industrija Sanica u istoimenom mjestu nadomak Ključa i započela o tome preliminarne razgovore s vlastima ovog kantona.

Prema riječima Nijaza Kadirića, ministra privrede u Vladi USK, u ovome trenutku jedan od većih problema je što potencijalni investitori traže garanciju kada je riječ o isporuci dovoljnih količina drvne sirovine za nesmetano odvijanje proizvodnje.

Inače, snabdijevanje drvnom sirovinom već duže vrijeme je jedan od većih problema s kojim se suočavaju ovdašnji drvoprerađivači.

- DI Sanica na tržištu danas, nažalost, nema neku ozbiljnu vrijednost, jer se radi o zastarjeloj tehnologiji i mašinama koje se već godinama ne upotrebljavaju. Kada je riječ o drvoprerađivačkoj djelatnosti, ozbiljni investitori prvo gledaju koliko će imati sirovine koja će im biti na raspolaganju. Ono što vlasti moraju uraditi jeste da investitorima garantuju da njihova investicija neće propasti iz razloga što neće imati dovoljno sirovine za proizvodnju - kazao je Kadirić.

Mašine u DI Sanica već duže od deceniju stoje ugašene nakon što je proizvodnja prekinuta poslije neuspješne privatizacijske avanture.


U Unsko-sanskim šumama, koje su prije četiri godine postale vlasnik Sanice, kažu kako je tada bilo planirano da to preduzeće posluje kao njihova firma kćerka i bavi se preradom drveta. Međutim, pokazalo se kako su predviđena ulaganja prevelik zalogaj za njih, posebno iz razloga što Unsko-sanske šume svake godine svoju dobit usmjeravaju ka realizaciji javnih projekata u lokalnim zajednicama.

U međuvremenu, zbog nezainteresovanosti kupaca proizvodna postrojenja u Sanici prekrivena su paučinom i prašinom, a radnici prepušteni sami sebi. Mnogi od njih danas se snalaze kako znaju i umiju, a znatan broj je napustio ove prostore i otišao u inostranstvo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.