NavMenu

Sarajevska policija uvela radare za otkrivanje neregistrovanih vozila - U planu nabavka još 15 ANPR senzora

Izvor: Klix Utorak, 12.03.2019. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)Ilustracija
Nedavno su pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na autoputu u mjestu Malešići i u Ulici Kurta Schorka na izlazu prema Lukavici postavili napredne fiksne analitičke (ANPR) senzore.

Postavljeni senzori su primarno namijenjeni otkrivanju neregistrovanih i ukradenih vozila te vozila sa stranim registarskim oznakama koja su u prekršaju.

Kako je za Klix pojasnio komandir saobraćajne policije MUP-a KS Željko Klisara, ovi napredni radari, koji su poznati i kao Sparta kamere, rade na principu detektiranja onih vozila kojima je istekla registracija, ukradenih vozila te vozila sa stranim registarskim oznakama čiji vozači u određenom momentu prave saobraćajni prekršaj, zatim se ti podaci pohranjuju u posebne baze podataka određenih policijskih tijela.

- Pomoću ovih kamera policajac direktno ima uvid u stanje na terenu i ima tačne podatke o vozilu koje je u prekršaju. Primjerice, bazu vozila sa stranim registarskim oznakama koja su počinila određeni saobraćajni prekršaj radarski uređaj poredi s bazom registriranih vozila u BiH, a policajac rezultat dobija u vrlo kratkom vremenskom roku i to direktno na terenu. Ukoliko policajac ne uspije zaustaviti prestupnika, prekršaj se pohranjuje u memoriju uređaja tako da je skoro nemoguće izbjeći kaznu - istakao je Klisara.

On govori da bi u skorijem periodu Sarajevo moglo dobiti i dodatnih 15 ANPR uređaja, a procjenjuje se da bi okvirna finansijska konstrukcija za implementaciju ovog projekta iznosila blizu 500.000 KM. On dodaje da jedna kamera skupa s instalacijom košta 25.000 KM.


- Kada je riječ konkretno o kaznama, sve zavisi od vrste prekršaja. Međutim, važno je istaći kako se svakim prolaskom ispred senzora ove kamere bilježi prekršaj pa stoga vozači trebaju biti na oprezu i povesti računa kakvim vozilom upravljaju. Na primjer, ljudi koji su počinili više istih prekršaja u toku dana za svaki od njih će odgovarati. Dakle, slučaj šaljemo na sud, objedinimo sve prekršaje, podnosimo zahtjeve, a onda stvari prepuštamo sudskim organima. Ukoliko jednom prekoračite brzinu, bit ćete kažnjeni, a to isto vrijedi i za drugi put. Dakle, ako svaki put svjesno prelazite ograničenu brzinu, za svaki put ćete biti i kažnjeni - dodao je Klisara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.