Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 13.03.2019.| 11:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Isplata dividendi i visokih plata uz velike dugove - MMF sugeriše da BiH mora biti odgovorniji vlasnik državnih preduzeća

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Državna preduzeća u BiH su u 2017. isplatila dividende u visini od 80 mil KM, navedeno je u najnovijoj studiji koju je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Pritom, kako je istaknuto, više od 20% ukupnog duga BiH otpada na državna preduzeća, koji iznosi više od 8 mlrd KM, a MMF ističe da su plate u tim preduzećima u procentualnom odnosu prema ukupnim platama među najvećim u Evropi. Prema tim podacima, jedino Rumunija i Ukrajina imaju veće plate u državnim preduzećima u odnosu na prosječna primanja u tim zemljama, dok je BiH na trećem mjestu, sa 40% višim primanjima u odnosu na prosjek u zemlji. Sa oko 35% većim platama u odnosu na prosjek mogu se "pohvaliti" Hrvatska, Albanija i Srbija, dok su sa nešto ispod 30% većim platama u odnosu na prosjek Litvanija, Letonija, Slovenija, Bugarska, Češka, Poljska i Slovačka.

Što se tiče dividendi, prema podacima iz studije MMF-a, BH Telecom je u 2017. isplatio 67,5 mil KM dividendi, zatim Elektroprivreda BiH pet miliona, a Autoputevi RS četiri miliona. Pritom, interesantno je da su Autoputevi RS isplatili 4 mil KM dividendi, a preduzeće je za izgradnju autoputeva uzelo kredite u visini od više stotina miliona evra, koje otplaćuju građani RS. Prema ovim podacima, 95% svih dividendi otpada na ova tri državna preduzeća.

Tri najveća dužnika su Željeznice FBiH, sa 203 mil KM, Gradsko saobraćajno preduzeće Sarajevo (GRAS) sa oko 160 mil KM, te Rudnici Kreka sa oko 137 mil KM. Pritom, kako je navedeno, 20 državnih preduzeća u BiH od ukupno 550 drži gotovo 90% svih obaveza. Oko 60% svih obaveza se odnosi na kratkoročne obaveze.

Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH i autor studije, kaže da se ni izneseni podaci ne mogu smatrati u potpunosti validnim jer, kako ističe, čak 134 državna preduzeća u BiH ne podnose finansijske izvještaje na vrijeme, a bilo im je potrebno više od godinu i po da dođu do ovih podataka. Ističe da je cilj ove studije pružiti građanima BiH, kao krajnjim vlasnicima državnih preduzeća, podatke u kakvom stanju se nalaze, kako bi mogli odlučiti šta s njima žele uraditi. Navodi da jedno od rješenja može biti privatizacija, ali da postoje i mnoga druga rješenja, od daljeg ostanka u državnom vlasništvu, davanja u koncesiju i druge mogućnosti.

Najvažnije je, kako ističe, da država mora da bude dobar i odgovoran vlasnik, da zna šta posjeduje, kao i da zna koji cilj želi postići vlasništvom nad nekim preduzećem.

- Osim toga, kao dobar vlasnik morate redovno da analizirate finansije preduzeća. A ako je vlasnik vlada, morate te finansije u potpunosti da stavite na uvid javnosti, koja je, na kraju krajeva, konačni vlasnik. Ne treba posebno naglašavati da ovo u BiH ne postoji. Takođe, morate da znate šta želite da uradite sa svojom imovinom. Ako utvrdite da su vaša preduzeća u problemu, morate da preduzmete neke mjere - ističe on.

U Udruženju ekonomista RS SWOT kažu da je veliki problem u BiH činjenica da dinamika rasta plata u BiH nema mnogo veze sa stanjem ekonomije, odnosno da plate u javnom sektoru rastu usljed političkih odluka, za raziku od privatnog sektora, gdje dinamika kretanja plata zavisi od stanja na tržištu.

Kao primjer oni navode dinamiku kretanja plata u RS nakon uvođenja poreza na dodanu vrijednosti i uvođenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kada je, kako ističu, došlo do naglog povećanja plata za više od 10% u prosjeku.

Isplata dividendi

- 67,5 mil KM BH Telecom
- 5 mil KM Elektroprivreda BiH
- 4 mil KM Autoputevi RS

Tri najveća dužnika

- 203 mil KM Željeznice FBiH
- 160 mil KM GRAS
- 137 mil KM Rudnici Kreka

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.