NavMenu

Kineska naftna kompanija "Sinopec" preuzima švajcarskog naftaša "Addax Petroleum": Najveća inostrana kineska akvizicija

Izvor: Nezavisne novine Petak, 26.06.2009. 09:29
Komentari
Podeli

Kineska naftna kompanija "Sinopec" dogovorila je kupovinu švajcarske naftne kompanije "Addax Petroleum" za 7,2 milijarde dolara, što je najveća strana akvizicija kineskih kompanija.

Prema sklopljenom ugovoru "Sinopec" će platiti 46 dolara po akciji, što je za 47 procenata više u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost. Vrijednost akvizicije je za čak 137 procenata veća u odnosu na tržišnu kapitalizaciju "Addax Petroleuma" iz istog perioda prošle godine.

Predstavnici "Sinopeca" su istakli da kupovina "Addax Petroleuma" predstavlja korak ka transformisanju kompanije. Time je ozvaničen prodor kineske kompanije na afričko tržište nakon što je "Sinpoec" ostvario svoje ambicije u Centralnoj Aziji i Južnoj Americi.

Predsjednik Uprave "Addax Petroleuma" Žan-Klod Gandur rekao je da će poslovni rezultati koje je kompanija do sada ostvarila biti poboljšani putem snažnih investicija u poslovanje i ubrzanja razvojnih i istraživačkih projekata.

"Iako `Addax Petroleum` više neće biti javna kompanija radujemo se nastavku našeg poslovanja u zemljama u kojima smo prisutni, što će biti od koristi i našim akcionarima", rekao je Gandur.

Analitičari ovu akviziciju vide kao tračak nade za oporavak investicija nakon nekoliko propalih ponuda koje su davale ostale kineske državne kompanije.

"Ovo je veliki posao i impresivna cijena", rekao je Martin Molino iz kompanije "First Energy Capital".

Ova akvizicija, dodaje on, mogla bi, međutim, donijeti probleme Kini kada je u pitanju poslovanje u Iraku.

"Ovaj dogovor sigurno narušava savezništvo između "Sinopeca" i "Heritage Oila", koji je pristao da kupi "Addaxovog" partnera "General Energy", koja takođe upravlja naftnim poljima u kurdskoj regiji Iraka. Sada imamo novu konkurenciju u projektu "Taq Taq" u sjevernom Iraku. Željno čekam da vidim kakvu će reakciju ova kupovina prouzrokovati u Iraku, ali i kakva će biti reakcija Nigerijaca i Gabonaca", kaže Molino.

Neki analitičari su upozorili da kompanije koje posluju u sjevernom Iraku riskiraju da budu stavljene na crnu listu investitora za južna naftna polja Iraka zbog spora Kurda i centralne iračke vlasti. "Ključna stvar će biti kako će se raspodijeliti investicioni dolari", smatra Molino.

"Sinopec" je poslovnica "China Petrochemical Corporationa", najvećeg proizvođača nafte u Aziji i druge po veličini kineske naftne kompanije poslje "PetroChine". "Addax Petroleum" ima sjedište u Ženevi, a njene akcije izlistane su na berzama u Londonu i Torontu. Veliki dio poslovanja zasniva na afričkom kontinentu i predstavlja jednu od najvećih nezavisnih naftnih kompanija u zapadnoj Africi i na Bliskom istoku, a upravlja naftnim poljima u Nigeriji i kurdskoj regiji u sjevernom Iraku. U prvom kvartalu 2009. godine "Addax Petroleum" je proizvodio oko 134.700 barela sirove nafte dnevno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.