NavMenu

Adriatic osiguranje novi lider na tržištu osiguranja u BiH

Izvor: Indikator Utorak, 12.03.2019. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jirsak/shutterstock.com)Ilustracija
Adriatic osiguranje iz Sarajeva novi je lider na tržištu osiguranja u Bosni i Hercegovini, pokazuje izvještaj Agencije za osiguranje BiH na osnovu preliminarnih izvještaja društava za osiguranje, izvještava Indikator.ba.

Adriatic osiguranje, koje je pod ovim imenom posluje od 1. januara 2018. godine, nakon što je akviziralo Zovko osiguranje, sa ukupnih 65,8 miliona bruto premije preuzelo je vodeću poziciju na tržištu od Uniqa osiguranja.

Adriatic osiguranje je ostvarilo rast u prošloj godini u odnosu na 2017. za 31,8%, te na taj način došlo do tržišnog udjela u Bosni i Hercegovini od 9,23%.

Uniqa osiguranje na drugom mjestu je povećalo bruto premiju za 6,6% na 61,8 mil KM, povećavši tržišni udio na 8,66%.

Sličan rast premije, 6,5% imalo je Euroherc osiguranje iz Sarajeva, koje je ostvarilo premiju od 60 mil KM i "otkinulo" tržišni udio od 8,42%.

Nekadašnji lider, Sarajevo osiguranje pao je na četvrto mjesto sa premijom od 59,4 mil KM (rast također 6,6%) i ostvario je tržišni udio od 8,33%.


Na ljestvici se visoko pozionirao još jedan akviziter, Grawe osgiuranje iz Sarajeva, koje je nakon preuzimanja VGT osiguranja Visoko zauzelo peto mjesto sa rastom od 21,7% i tržišnim udjelom od 7,31%.

Ukupna premija osiguranja u BiH bila je u poršloj godini 713,09 mil KM i veća je za 4,4% nego 2017. godine, kada je iznosila 683,3 mil KM.

Ukupne isplaćene štete dostigle su nivo od 279,27 mil KM i veće su za 4,7% nego godinu ranije kada su ostvarene na nivou od 266,77 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.