NavMenu

Vlada Brčko distrikta podržala izmjene odluka u postupku carinjenja roba

Izvor: eKapija Utorak, 12.03.2019. 08:21
Komentari
Podeli

(Foto: 1933bkk/shutterstock.com)
Vlada Brčko distrikta BiH donijela je na vanrednoj sjednici u ponedjeljak zaključak da se izmijene odluke o plaćanju određenih naknada u postupku carinjenja roba prilikom uvoza i izvoza. Radi se o pristojbama koje se naplaćuju za potvrde kvalitete ispravnosti hrane i drugih proizvoda i o zdravstvenom stanju sjemena prilikom uvoza i izvoza roba, priopćeno je iz te vlade.

Ta mjera predložena je prije nekoliko dana kako bi se ublažile posljedice zatvaranja mosta na rijeci Savi i kako bi se što je moguće više ublažile posljedice koje bi mogle zahvatiti terminal u Brčko distriktu BiH, istaknuo je predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević i predsjednik Povjerenstva za sprečavanje i umanjenje posljedica nastalih zbog zatvaranja mosta na granici s Republikom Hrvatskom.

Po njegovim riječima, uvoznicima, odnosno izvoznicima ne isplati se dva puta plaćati pristojbe za ulazak u terminal, što bi se sigurno dogodilo da ovakva odluka nije donesena.

– Mogu reći da je ovo usuglašeno još prije mjesec dana, neposredno nakon što je zatvoren most na rijeci Savi – kazao je Gudeljević.

Donesen je i zaključak da spomenuto Povjerenstvo pokuša pronaći i druge mjere kojima bi se ublažilo ovo stanje i da se potakne na uspostavu komunikacije s vlastima u Republici Hrvatskoj, a u vezi s trajnim rješavanjem pitanja mosta, odnosno prijevoza roba kamionima preko ovog graničnog prelaza.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.