Izvor: eKapija | Utorak, 12.03.2019.| 07:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poslije katastrofe u Etiopiji, padaju akcije Boinga

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Akcije američke kompanije Boing (Boeing) pale su u ponedjeljak, 11. marta, za skoro 10% na trgovanju prije zvaničnog otvaranja berze, nakon što su neki avio-prevoznici odlučili da prizemlje Boingove putničke avione737 Max 8 posle druge tragične nesreće takve letjelice u samo pet mjeseci.

Ako bi se akcije zadržale na ovom nivou i za vrijeme redovnog trgovanja, bio bi to najveći pad dionica Boinga u skoro dvije decenije, kojim bi se zaustavio njihov uzlet tokom kojeg su u nešto više od tri godine utrostručile vrijednost, do rekordnih 446 USD prošle sedmice, javlja Rojters.

Boing 737 Max 8 avio-kompanije Etiopijan Erlajns srušio se u nedjelju nakon poletanja iz Adis Abebe za Najrobi, pri čemu je poginulo svih 157 ljudi koji su bili u avionu. Isti model, kojim letio avio-prevoznik Lajon Er, pao je u more blizu obala Indonezije prošlog oktobra odnijevši 189 života.

Kineski vazduhoplovni regulator naložio je avio-operaterima te zemlje da prizemlje 100 aviona Boing 737 Maks 8, dodajući da će biti u kontaktu s Federalnom upravom za vazduhoplovstvo SAD i Boingom u vezi obnove letova koje će pokrenuti tek kada se uvjere da su preduzete mjere koje garantuju bezbjednost letova.

Istovremeno, akcije evropskog rivala Erbasa su porasle za 0,5%.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.