NavMenu

Poslije katastrofe u Etiopiji, padaju akcije Boinga

Izvor: eKapija Utorak, 12.03.2019. 07:59
Komentari
Podeli

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Akcije američke kompanije Boing (Boeing) pale su u ponedjeljak, 11. marta, za skoro 10% na trgovanju prije zvaničnog otvaranja berze, nakon što su neki avio-prevoznici odlučili da prizemlje Boingove putničke avione737 Max 8 posle druge tragične nesreće takve letjelice u samo pet mjeseci.

Ako bi se akcije zadržale na ovom nivou i za vrijeme redovnog trgovanja, bio bi to najveći pad dionica Boinga u skoro dvije decenije, kojim bi se zaustavio njihov uzlet tokom kojeg su u nešto više od tri godine utrostručile vrijednost, do rekordnih 446 USD prošle sedmice, javlja Rojters.

Boing 737 Max 8 avio-kompanije Etiopijan Erlajns srušio se u nedjelju nakon poletanja iz Adis Abebe za Najrobi, pri čemu je poginulo svih 157 ljudi koji su bili u avionu. Isti model, kojim letio avio-prevoznik Lajon Er, pao je u more blizu obala Indonezije prošlog oktobra odnijevši 189 života.


Kineski vazduhoplovni regulator naložio je avio-operaterima te zemlje da prizemlje 100 aviona Boing 737 Maks 8, dodajući da će biti u kontaktu s Federalnom upravom za vazduhoplovstvo SAD i Boingom u vezi obnove letova koje će pokrenuti tek kada se uvjere da su preduzete mjere koje garantuju bezbjednost letova.

Istovremeno, akcije evropskog rivala Erbasa su porasle za 0,5%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.