Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.06.2009.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inovacijska klima u EU treba poboljšanje

(Foto: b)

"Europska unija treba unaprijediti svoju inovacijsku klimu i brzinu kojom se istraživanja transformiraju u tržišne proizvode", kazao je komesar za nauku i istraživanja EU Janez Potočnik.

"EU je relativno jaka u stvaranju znanja, istraživanju, ali kada ih treba pretvoriti u proizvod-ne bih rekao da smo slabi ili loši, ali poredeći sa onima koji su na vrhu u ovom području-mogli bismo bolje". Potočnik je takođe kazao da europska sveopća inovacijska klima treba poboljšanje, ali pomaci takve široke paradigme trebaju vrijeme. Kao dio nastojanja Europske komisije da napravi promjene on je naglasio zajednicu znanja i inovacija, Europsko vijeće za istraživanja i Europski institut za tehnologiju, kao alate za koje potpuno vjeruje da će "promijeniti našu stvarnost".

Komesar za istraživanja vjeruje da ekonomska kriza predstavlja Europi izvrsnu priliku da uradi "stvari za koje se znalo da trebaju biti urađene, ali se nije moglo ranije jer nije bilo dovoljno političke volje ili hrabrosti".

Drugim riječima, vrijeme je zrelo da se gura za politički i ekonomski pejzaž u kojem će se EU inovacije fokusirati na buduće izazove klimatskih promjena, energiju i pandemije koje će se javljati u budućnosti.

Potočnikovo mišljenje je da je predstojeće Švedsko predsjedavanje, koje se obavezalo da promovira održiv razvoj zelenih tehnologija kao dio svog cilja "ozelenjavanja ekonomije", idealna prilika da se prođe kroz ove promjene.

U stvari, kretanje ka inovacijma u ovim oblastima je jedina opcija. "Nemamo baš puno izbora osim da radimo na tome da Europa postane vodeći lider u ovom polju", kazao je komesar dodajući da će onaj ko razumije najbrže stvarnost takođe biti pobjednik na tržištu i ovo je glavna tržišna prilika, saopćeno je iz SERDA-e.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.