NavMenu

Polaganje testova za vozački ispit u RS biće moguće putem računara - Klasični testovi ostaju opcija

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 11.03.2019. 12:24
Komentari
Podeli

(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Svim kandidatima za polaganje vozačkog ispita u Republici Srpskoj uskoro bi trebalo biti omogućeno da teoretski dio, odnosno testove, polažu na računarima.

Taj plan je uvršten u Program bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS 2019-2022, koji je nedavno usvojila Vlada RS, a predviđeno je da se kandidatima ova mogućnost da već ove, odnosno iduće godine.

Takva praksa već je zaživjela, ali samo u Banjaluci, a iskustva su, sudeći po riječima stručnjaka, pozitivna.

- Omogućavanjem polaganja vozačkih ispita iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima putem računara, olakšan je i unaprijeđen sistem polaganja vozačkih ispita - navedeno je u Programu bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS 2019-2022.

Međutim, sudeći prema informacijama Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske, budući vozači baš i nisu oduševljeni mogućnošću da uz pomoć računara polažu teoretski dio vozačkog ispita.

- Polaganje teoretskog dijela vozačkog ispita na računarima zasad je omogućeno samo u Ispitnom centru Banjaluka, jer je zainteresovanost kandidata nedovoljna u drugim ispitnim centrima - rekli su za Nezavisne iz Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

Ukoliko neko nije informatički pismen ili iz nekog drugog razloga ne želi testove da polaže putem računara, nema razlog za brigu.

- Mogućnost polaganja ispita i putem klasičnih testova je predviđena zakonskim propisima i kao takva ostaje bez obzira na to da li se kandidatima opciono nudi i polaganje elektronskim putem - pojašnjavaju iz Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je za Nezavisne da se i u razvijenim zemljama teoretski dio vozačkog ispita polaže putem računara.

- Generišu se potpuno slučajno ispitna pitanja i kandidat odgovore popunjava na računaru. To je mnogo efikasniji način polaganja, jer je manja mogućnost zloupotrebe - rekao je Radović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.