NavMenu

Skočio uvoz polovnjaka - Najavljena zabrana uvoza vozila sa evro četiri standardom mogući razlog

Izvor: Glas Srpske Subota, 09.03.2019. 09:52
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Na tržište BiH u prva dva mjeseca ove godine uvezeno je oko 500 polovnih automobila više u odnosu na isti period lani, a trgovci polovnjacima tvrde da je razlog tome najavljena zabrana uvoza vozila sa evro četiri standardom.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u januaru i februaru na domaće tržište uvezeno je ukupno 11.265 automobila, od čega je 9.841 polovnjaka. Ukupna vrijednost uvezenih vozila iznosila je oko 126 mil KM. Podaci UIO pokazuju da je u istom periodu prošle godine na tržište BiH uvezeno ukupno 11.111 automobila, od čega je 9.333 polovnih. Vrijednost svih uvezenih četvorotočkaša u prva dva mjeseca 2018. godine bila je oko 131 mil KM.

Vlasnik auto-placa DM Topić iz Banjaluke Dejan Topić ističe za Glas Srpske da su uvoznici polovnih automobila požurili da uvezu što više vozila evro četiri standarda prije nego što novi propisi stupe na snagu.

- Uskoro možda nećemo moći uvoziti evro četiri vozila, a dosta su tražena. U prosjeku sam lani prodavao po osam ili devet takvih vozila mjesečno - rekao je Topić.

On smatra da evro norma nije mjerodavna i da bi uvoz automobila trebalo ograničiti prema godini proizvodnje.

- Zakon po evro normi u BiH nije dobro uređen, čemu svjedoči činjenica da sada, dok je na snazi evro četiri standard, može biti uvezen benzinac proizveden 2000. godine, a ne može dizelaš proizveden 2005. godine - istakao je Topić.

U auto-kući Aša auto u Prijedoru ističu da sve zemlje u okruženju pooštravaju kontrole i tehničke preglede polovnih vozila, a samo BiH pooštrava evro standard.

- U Srbiji i Hrvatskoj mogu se uvoziti vozila evro tri standarda, ali je tehnički pregled neuporedivo ozbiljniji od onoga što se kod nas radi. Sigurno da je najavljeno ograničenje uvoza polovnjaka uticalo na to da se poveća uvoz - rekli su u toj auto-kući.


Odluka kojom će se ograničiti uvoz polovnih automobila na evro pet standard pripremljena je i mogla bi biti uskoro usvojena, a ranije se spekulisalo da bi nova zabrana mogla da stupi na snagu već 1. maja.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH ranije su istakli da će uvođenje evro pet standarda doprinijeti smanjenju zagađenja okoline i opasnosti po zdravlje ljudi u BiH, kao i unapređenju standarda u oblasti zaštite životne sredine s aspekta korišćenja motornih vozila. Minimalni evro četiri standard stupio je na snagu 1. aprila 2016.

Električni automobili

Prema podacima UIO BiH u prva dva mjeseca ove godine nije uvezen nijedan električni automobil. Podaci pokazuju da je lani u BiH uvezeno sedam, a godinu ranije deset električnih automobila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.