NavMenu

Koliko je tržište osiguranja u BiH naraslo za 10 godina?

Izvor: Indikator Nedjelja, 10.03.2019. 19:59
Komentari
Podeli
(Foto: Sychugina/shutterstock.com)
Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini, mjereno zaračunatom bruto premijom, poraslo je sa 232 mil EUR u 2008. na 349 mil EUR u 2017. godini, pokazuje analiza XPRIMM-a.

Oko polovine premije otpada na osiguranje od autooadgovornosti za motorna vozila. Isplata šteta kretala su se između 95 i 136 mil EUR.

Prema bruto premiji, ukupno tržište na kraju dekade poraslo je za 118 mil EUR (+ 50,8%). Sektor životnih osgiuranja povećao se za 37 mil EUR (+ 111,2%), dok je sektor neživotnih osiguranja imao rast od 80 mil EUR (+ 40,5%).

Što se tiče isplate šteta, ukupno tržište je zabilježilo porast od 36 mil EUR (+ 35,5%). Dok se bruto zaračunata premija stalno povećavala gotovo linearno na svim glavnim linijama osiguranja, evolucija isplate šteta bila je turbulentnija. U 2014. (godina razornih poplava, op. priređivača) zabilježen je snažan porast usljed povećanja imovinskih zahtjeva od 19 mil EUR.

Sektor životnog osiguranja u Bosni i Hercegovini povećao je svoj udio u ukupnom tržišnom portfelju, s 14,6% u 2008. (najniži zabilježeni udio) na 21% u 2015. (najviši nivo), odnosno na 20,4% u 2017. Životno osiguranje imalo je povećanje u desetogodišnjem periodu od 111,2%, a sliejdilo ga je osiguranje od autoodgovornosti koje je registrovalo rast od 53,5%.

U sektoru neživotnih osiguranja u desetogodišnjem periodu osiguranje imovine zastupljeno je sa 10,3-14,1%, osiguranje od požara i elementarnih nepogoda 11,1-15,6%, a osiguranje od autoodgovornosti 57,6-63,2%, dok preostalih manje od 16% čine ostale vrste neživotnih osiguranja.


Bosanskohercogavčko tržište, kako se konstatuje, u velikoj mjeri ovisilo je o liniji osiguranja od autoodgovornosti.
Može se reći da je osiguranje od automobilske odgovornosti oblikovalo cjelokupnu evoluciju tržišta u BiH.

U ukupnoj bruto zaračunatoj premiji, osiguranje od automobilske odgovornosti imalo je udio od 47,7-50,3%. Međutim, udio isplate šteta u segementu autoodgovornosti bio je manji i kretao se između 37,9-47,5%, što predstavlja oko trećinu obima bruto premije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.