NavMenu

Porastao izvoz mliječnih proizvoda iz BiH za 17% - Crna Gora dominatno izvozno tržište

Izvor: eKapija Petak, 08.03.2019. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)
Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden FARMA II projekta, izvoz u sektoru mljekarstva bilježi značajan porast u odnosu na 2017. godinu - 12,8 mil KM ili 17%, uz napomenu da istovremeno raste i uvoz.

Ukupno je u 2018. godini izvezeno mliječnih proizvoda u vrijednosti od 89 mil KM, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je sa 54% na 58%. Deficit je vrlo visok i iznosi 65 mil KM – ukupan uvoz je 154 mil KM.

Struktura razmjene i dalje je nepovoljna, jer najviše izvozimo mlijeko i pavlaku (66% izvoza tj. 59 mil KM), dok uvozimo prvenstveno sir (49% uvoza tj. 77 mil. KM). Ipak, zabilježen je pozitivan trend u strukturi izvoza, gdje je poraslo učešće jogurta, a smanjilo se učešće dugotrajnog (UHT) mlijeka.

Tržište Crne Gore zadržalo je prvu poziciju na listi izvoznih zemalja, uz vrlo visok trend rasta (37,5%) u odnosu na 2017. godinu (izvoz je u 2018. godini dostigao vrijednost od 33 mil KM). Posebno je pohvalno to što raste izvoz fermentiranog programa (jogurta i drugih proizvoda) na tržište Crne Gore.

Analize pokazuju da je došlo do značajnog pada izvoza mliječnih proizvoda u Hrvatsku (sa 15 na 9 mil KM, tj. pad od 38%), i to najviše u kategoriji dugotrajnog mlijeka. Dublja analiza USAID/Sweden FARMA II projekta i Vanjskotrgovinske komore BiH otkriva da je na tržištu Hrvatske došlo do velikog pritiska mlijeka iz drugih EU zemalja, prvenstveno Slovenije i Mađarske, uz znatno niže cijene od onih koje nude firme iz BiH.

Ohabruje rast izvoza jogurta na ovo tržište, a treba podsjetiti da je Bosni i Hercegovini od avgusta 2018. godine dozvoljen izvoz proizvoda iz A i B kolone u Evropsku uniju, u šta spadaju proizvodi od pasterizovanog mlijeka.


Vrlo ozbiljan problem za sektor mljekarstva nastao je uvođenjem carina od 100% od strane Kosova u novembru prošle godine. Izvoz na ovo tržište je pao za 21% u istom mjesecu, u odnosu na novembar 2017" da bi već u decembru pao za 74%.

Tržište Kosova učestvovalo je sa oko 11% (10 mil KM godišnje) u ukupnom izvozu i dok se ovo pitanje ne riješi procjenjuje se da će izvoznici mlijeka mjesečno gubiti plasman od oko 850.000 KM. Za tri i po mjeseca koliko je ova odluka na snazi, gubitak, u vidu nerealizovanog izvoza, je procijenjen na oko 2,5 mil KM. Osim mogućeg gubitka izvoza u iznosu od oko 10 mil KM godišnje, ostankom carina izvoznici iz BiH imaće znatno veće dugoročne štete u vidu gubitka kupaca i tržišne pozicije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.