NavMenu

Za obilaznicu u Doboju stiže 210 mil EUR od EBRD - U maju potpisivanje ugovora

Izvor: Nezavisne novine Petak, 08.03.2019. 12:17
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Jan Braun izjavio je da su dodatne akcize na gorivo u BiH uvedene prošle godine povećale investicije za izgradnju autoputeva.

- Od kada su akcize usvojene, mi smo pustili 156 mil EUR pozajmice, koje smo bili već pripremili, ali smo ih blokirali - nismo ih mogli pustiti dok nisu uvedene akcize na gorivo - rekao je Braun za televiziju N1 i dodao da je dato još 250 mil EUR za nove dijelove Koridora 5C.

On je najavio da je planirano da u maju, na godišnjem sastanku odbora guvernera EBRD-a koji će biti održan u Sarajevu, bude potpisana pozajmica od 210 mil EUR za obilaznicu Doboj.

- I to ćemo uraditi i naredne godine i godinu poslije i to je samo od EBRD-a, a slični iznosi dolaze iz Evropske investicione banke - naveo je Braun.

Prema njegovim riječima, u kontekstu postizanja konkurentnosti domaće ekonomije na tržištu EU, krucijalna je reforma javnih preduzeća, uključujući i privatizaciju telekoma.

Lošu percepciju stanovnika BiH kada je riječ o privatizaciji Braun vidi u tome što nisu korištene najbolje prakse.

Kao dobar primjer naveo je zenički ArcelorMittal, ističući da se ova kompanija širi i da je investirala više od 200 mil EUR u Zenicu, uključujući mnogo novca za unapređenje životne sredine.

Braun je rekao da budućnost BiH vidi kao pozitivnu i dodao da je godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a u maju u Sarajevu jedan od načina da se vrati nada u bolju budućnost BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.