Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.03.2019.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvaranje obnovljenog Muzeja bitke na Sutjesci u maju 2019. - Zdanje dobija i konferencijsku salu

Memorijalni značaj prostora Nacionalnog parka Sutjeska jedan je od njegovih temelјnih fenomena, jedan od osnovnih motiva za proglašenje ovog područja nacionalnim parkom i stoga je potrebno posvetiti mu odgovarajuću pažnju. U Nacionalnom parku to upravo i čine, obnovom Muzeja bitke na Sutjesci, koja će po vrijednosti eksponata biti jedna od najznačajnijih zbirki na ovom području.

Obnova muzejskog zdanja, uništenog tokom ratnih dešavanja u BiH, počela je prošle godine. U skladu sa aktuelnom fazom radova, završetak se očekuje u maju ove godine, kada je planirano otvaranje.

Kako su od prethodnog zdanja sačuvani samo spoljni zidovi, sve drugo je bilo neophodno obnoviti.

Direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović kaže za eKapiju da će objekat pretrpjeti određene unutrašnje izmjene kako bi što bolje odgovorao namjeni, dok će se sadržaj obogatiti u odnosu na raniji.

- Sam objekat će biti podijeljen u dva nivoa. Na prvom će se nalaziti izložbeni prostor – postavka vojno-ratne tematike u vezi sa Drugim svjetskim ratom i Bitkom na Sutjesci, konferencijska sala i kafe, dok će se na drugom nivou nalaziti dva apartmana koji će služiti za smještaj posjetilaca i učesnika konferencija, prezentacija, koje će biti organizovane u muzeju.

Kako kaže Pavlović, konferencijska sala je kapaciteta 100 mjesta, opremljena najkvalitetnijim namještajem i opremom za ovu namjenu.

- U njoj će se organizovati konferencije, seminari, predavanja, prezentacije, radionice, sastanci, okrugli stolovi i slični događaji, a u zavisnosti od tipa događaja izgled konferencijske sale se može prilagođavati.

U izložbenom prostoru, dodaje, nalaziće se i kancelarija za osoblje zaposleno u memorijalu.

Objekat će biti pokriven nadzornim kamerama i radiće svakim radnim danom, kao i vikendom za organizovane posjete.

Uprava Nacionalnog parka Sutjeska je već duže vrijeme radila na prikupljanju i pripremi muzejske postavke, budući da većina eksponata iz ranijeg perioda nije sačuvana.

- Već sada možemo reći da imamo dovoljno eksponata za izložbu koja će i ubuduće predstavljati bazu muzejske djelatnosti i postavke koja će se svakodnevno unapređivati. Mali broj prijašnjih eksponata je sačuvan, te će biti u sastavu muzejske postavke – kaže Pavlović.

Spomenik Bitke na Sutjesci
U kompletnu rekonstrukciju Muzeja bitke na Sutjesci biće uloženo nešto manje od pola miliona maraka.

Istorijski značaj područja

Prema riječima direktora, Memorijal posvećen Bitki na Sutjesci poslјednjih godina postaje predmet istraživanja magistranata, doktoranata i stručnjaka različitih oblasti naučnog rada – istorije, istorije umjetnosti, arhitekture, primjenjenih umjetnosti, prostornog planiranja, fotografije kao i prirodnjaka.

- Rezultati njihovih istraživanja poslužiće nam da se bavimo interpretacijom memorijala, uže i šire zone zaštite parka, zasnovanom na naučno-stručnim osnovama. Tokom 2018. godine pripremlјeno je više multimedijalnih prezentacija sa različitom tematikom koje su se prezentovale cilјnim grupama i koje nastavljamo da obogaćujemo. Kreirana je baza video materijala koja sadrži veliki broj video snimaka nastalih od datuma osnivanja parka pa do danas.

Tokom 2018. godine Muzej moderne umjetnosti (MoMA) u Nјujorku predstavio je reprezentativnu izložbu jugoslovenske arhitekture od 1948. do 1980. godine, koja obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija sa cijelog prostora nekadašnje Jugoslavije. Za naslovnu fotografiju promocije ovog događaja izabran je upravo centralni spomenik na Sutjesci.

Očekivani rezultati

U Upravi najstarijeg nacionalnog parka u BiH očekuju da će se nakon otvaranja muzeja povećati broj domaćih i stranih posjetilaca.

- Veliki istorijski značaj ovog mjesta još je u mislima i osjećajima velikog dijela stanovništva na ovim prostorima, te stoga i dalјe predstavlјa značajan motiv za posjetu ovom mjestu.

Očekivani rezultati ogledaju se i u većem nivou zaštite kulturno-istorijskih spomenika, razvijenim potencijalima, većim prihodima, jačanju turističkih kapaciteta parka, te edukaciji mladih o značajnim istorijskim događajima u periodu Drugog svjetskog rata, novim zapošljavanjima i ekonomskom prosperitetu lokalne zajednice, navode u NP Sutjeska.

Vedrana Džudža


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.