NavMenu

Investiciono-razvojna banka RS još nije formirala novu kreditnu liniju: Nema kredita za otkup ino-potraživanja

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 24.06.2009. 12:02
Komentari
Podeli

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS još nije formirala kreditnu liniju za otkup potraživanja, niti je utvrdila posebne kreditne povoljnosti za privredne grane koje su najviše pogođene globalnom recesijom, iako su prošla skoro tri mjeseca od najave njihovog uvođenja.

Te kredite koji su planirani u sklopu mjera Vlade RS za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize privrednici ocjenjuju prijeko potrebnim, izražavajući očekivanje da će im oni uskoro biti dostupni.

Dragica Ristić, izvršni direktor Privredne komore RS, kaže da su od Vlade i IRB nedavno tražili što bržu realizaciju najavljenih kreditnih novina, kako bi se zaustavili negativni trendovi u pojedinim djelatnostima.

"Upravo jedna od naših ključnih primjedaba bio je nedostatak usluge otkupa potraživanja, pa nas je premijer RS Milorad Dodik obavijestio da se ona može očekivati u roku od mjesec dana", izjavila je ona.

Ristićeva, ipak, naglašava da su mjere Vlade za sufinansiranje tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije kroz podsticaj od 50 KM po radniku dale rezultat, odnosno očuvale radna mjesta u toj djelatnosti.

Marinko Umićević, direktor Fabrike obuće "Bema" iz Banja Luke, također, poziva na dodjelu povoljnih kredita za ugrožene privredne grane. "Bema" se još nije obraćala IRB-u za kredit, jer imamo imovinsko-pravnih problema čije je rješavanje u toku. Čim to završimo, tražiću kredit kojim bih isfinansirao naše izvozne planove", rekao je Umićević.

U banjalučkom preduzeću "Drvoprodex", koje se bavi proizvodnjom masivnih podova i parketa, kažu da je ova poslovna godina daleko lošija od prethodnih, zbog smanjene potražnje i niže cijene proizvoda.

"Mi smo još imali sreću što najviše izvozimo na njemačko tržište, koje nije toliko pogođeno krizom kao italijansko i špansko. Ipak, ove godine na profit skoro i ne računam, već na puko preživljavanje", kazao je Darko Partalo, direktor "Drvoprodexa".

U IRB-u kao razlog kašnjenja kreditne linije za otkup potraživanja navode potrebu drugačijeg načina plasmana tih sredstava zbog čega se, napominju, nije mogla uklopiti u postojeće modele kreditnih linija.

"U toku je preciziranje uslova za tu liniju i očekujemo da će ona vrlo brzo postati operativna", kazala je Mirjana Čomić, izvršni direktor IRB-a za plasmane.

Krediti za otkup potraživanja, kako je ranije najavljeno, bili bi namijenjeni izvoznicima kojima bi IRB plaćao robu koju prodaju na ino-tržištu, a ona će im novac vraćati u roku od 12 mjeseci po dospijeću fakture. Iznos tih kredita trebalo bi da bude u rasponu od 10.000 do dva miliona KM s utvrđenim diskontnim kamatnim stopama IRB-a i bankarskog posrednika.

Čomićeva, takođe, kaže da je IRB uputila dopise svim resornim ministarstvima da daju prijedloge privrednih grana za koje postoji realna opasnost da mogu biti ugrožene svjetskom ekonomskom krizom, kako bi im se omogućile najavljene pogodnosti.

"S obzirom na to da je proglašavanje grana od posebnog interesa u nadležnosti Vlade, IRB je sačinila integralni spisak predloženih privrednih grana i dostavila Vladi na dalje postupanje", istakla je Čomićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.