NavMenu

Konferencija o digitalizaciji društva od 18. do 20. marta u Sarajevu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 07.03.2019. 08:10
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: watcharakun/shutterstock.com)Ilustracija
​Bosna i Hercegovina obilježava 15 godina od usvajanja prve Politike razvoja informacionog društva, te 25 godina od uspostave interneta u BiH i otvaranja državnog domena .ba.

Konferencija "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" biće održana od 18. do 20. marta u Sarajevu u organizaciji Spoljnotrgovinske komore BiH i kompanije GlobalGPS BH, kao izvršnog organa programa.

Cilj konferencije je upoznavanje društva s pojmom digitalizacije kao generatorom razvoja domaće privrede i stvaranjem boljeg okruženja za investicije i otvaranje prostora investicijama u nove visoko tehnološke projekte.

- Odlučili smo organizirati konferenciju u godini u kojoj obilježavamo 15 godina od usvajanja prve politike razvoja informacionog društva BiH, te 25 godina od uspostave Interneta i otvaranja .ba domena - poručio je Haris Hadžialić, generalni direktor GlobalGPS BH.

Dodao je da je ovo idealna prilika za BiH da konačno pristupi procesu digitalizacije, usvoji i primijeni najbolje praske i internacionalne standarde s ciljem ekonomskog razvoja u kontekstu približavanja članstvu Evropskoj uniji.

- Digitalizacija ima brojne prednosti za cjelokupno društvo, a najveći potencijal ogleda se u privlačenju stranih investicija i otvaranju novih radnih mjesta - poručio je Hadžialić.

U trodnevnom radu konferencije učestvovaće domaći, regionalni i internacionalni eksperti, članovi akademske zajednice, predstavnici poslovne zajednice, predstavnici asocijacija koje okupljaju mala i srednja preduzeća, predstavnici internacionalnih institucija u BiH i diplomatskih predstavništava.

Svi će dati svoj doprinos u razmjeni iskustava i stvaranju preduslova za realizaciju ideje o digitalizaciji društva u cjelini.

- Uvođenjem digitalizacije, BiH bi bila u mogućnosti da zaposli između 5.000 i 6.000 mladih ljudi čime bi se spriječio njihov odlazak iz zemlje, što je jedan od gorućih problema današnjice. Stoga je ključno da donosioci odluka i vlasti prepoznaju potrebu pokretanja procesa digitalizacije u BiH - istakao je Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Digitalizacijom društva uveli bismo tehnologije i alate u rad svih preduzeća i institucija, što bi zemlju značajno pomjerilo sa začelja ljestvica ove oblasti. Primjena informaciono komunikacionih tehnologija u svim segmentima društva može osigurati jačanje konkurentnosti, povećanje efikasnosti i produktivnosti, lakši pristup informacijama i bazi podataka te efikasnije pružanje javnih usluga čime se podstiče razvoj malih i srednjih preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.