Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 06.03.2019.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na UKC RS izvedena najsavremenija operacija pluća

Ilustracija (Foto: Zeljko Sinobad/shutterstock.com)
Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci danas, 6. marta, je izršena operacija koja predstavlja najveći domet grudne hirurgije u liječenju karcinoma pluća.

Riječ je o uniportal VATS hirurgiji, koju ljekari najčešće izvode kod karcinoma pluća i pacijenta operišu pod kontrolom video-kamere.

Radi se rez od tri centimetra, a pacijent poslije zahvata ne osjeća bolove i oporavak je maksimalno brz.

Zahvat je izveo ljekarski tim Službe za torakalnu hirurgiju UKC-a zajedno sa ekspertom savremene grudne hirurgije iz Slovenije Tomažom Štupnikom.

Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Kantar rekao je da ovu operaciju rutinski izvode samo najbolji centri grudne hirurgije u svijetu.

- Prednost ovog zahvata je što je skoro bezbolan i lako se podnosi, a oporavak je maksimalno brz, za razliku od otvorenih operacija nakon kojih pacijenti leže u bolnici i do deset dana - rekao je Kantar novinarima u Banjaluci.

Štupnik je istakao da ovaj zahvat predstavlja veliki iskorak u liječenju.

- Ove operacije traju kraće, te je moguće uraditi veći broj zahvata u toku dana. Nema otvaranja grudnog koša, nego imamo uvećanu sliku koja, uz druge tehničke mogućnosti, doprinosi da radimo brže. I pacijentima je psihički lakše da sve podnesu - rekao je Štupnik, koji je i načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju UKC-a u Ljubljani.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić izrazio je zadovoljstvo što ljekari ove zdravstvene ustanove imaju priliku da od vrhunskog stručnjaka uče najsavremeniji vid operativnog zahvata.

- Odlično sarađujemo sa Kliničkim centrom u Ljubljani, te, osim što su ljekari ovog centra naši gosti, u prilici smo i svakih mjesec dana poslati dva naša ljekara na edukaciju - rekao je Đajić.

Đajić je naveo da, osim u Ljubljani, ljekari UKC-a Srpske imaju priliku da se edukuju i u Beču i Beogradu, a prije dva dana prvi put su dva ljekara otputovala i u Rusiju, gdje će ostati na edukaciji dva mjeseca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.