NavMenu

Na bolovanju u RS mjesečno 16.100 radnika - Potrebno pooštravanje kontrola zbog zloupotreba

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 06.03.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Alexander Raths)Ilustracija
Svakog mjeseca u prošloj godini na bolovanju je u prosjeku bilo 16.100 zaposlenih u Republici Srpskoj što je za 2.400 radnika više nego godinu ranije.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske navode da je na bolovanju dužem od 30 dana u prosjeku lani bilo 5.500 zaposlenih mjesečno, što je za 1.000 radnika više u odnosu na 2017.

Trošak za bolovanja duža od mjesec, koja idu na teret Fonda zdravstva, u 2018. iznosio je 13,3 mil KM, što je za 1,1 mil KM više u odnosu na godinu ranije.

- Najčešći razlozi zbog kojih su radnici odsustvovali s posla bili su povrede i trovanja, zatim bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, bolovanja u vezi sa trudnoćom, te bolesti sistema krvotoka - naveli su u Fondu zdravstva i dodali da ove grupe oboljenja čine oko 73% uzroka bolovanja.

Podsjećaju da je godinu ranije na bolovanju mjesečno u prosjeku bilo oko 13.700 radnika.

Ako se u obzir uzme da je na kraju prošle godine bilo oko 268.000 zaposlenih u Srpskoj vidljivo je da je svaki 17. radnik odsustvovao s posla zbog bolovanja.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za Glas Srpske da nimalo ne ohrabruje činjenica da se broj radnika koji odsustvuju sa posla zbog bolesti povećava iz godine u godinu.

- Mi nažalost nemamo načina da utičemo na to da se takva statistika promijeni. U dogovoru sa Fondom zdravstva pokrenuli smo inicijativu da se pooštre kontrole rada ljekarskih komisija, odnosno da se utvrdi da li su neka bolovanja ipak neopravdana - rekao je Trivić.

Podsjetio je da poslodavci godinama upozoravaju na to da mnogi uzimaju bolovanja kako bi radili sezonske poslove.

- U posljednje vrijeme se povećao broj onih koji idu tokom sezone u inostranstvo a u ovdašnjim preduzećima se vode na bolovanju. To je surova realnost koju moramo mijenjati. Država se mora ozbiljno uhvatiti u koštac sa tim problemom. Dobili smo uvjeravanja od Fonda zdravstva da i oni traže od Vlade da se nešto pod hitno promijeni, tako da je lopta sada u dvorištu Vlade RS i vidjećemo da li će kontrole biti pojačane, a zloupotreba bolovanja spriječena - rekao je Trivić.

Da mnogi zloupotrebljavaju bolovanja kako bi radili neke druge poslove, potvrđuje primjer iz jedne ugledne firme iz Kotor Varoša, od prije nekoliko godina. Uprava tog preduzeća zatražila je provjeru bolovanja za jednog radnika, a komisija ga je zatekla na livadi kako kosi travu. Bez obzira na to firma je izgubila spor na sudu jer je ljekar napisao radniku nalaz da ima psihičkih problema i da mu je kosidba radna terapija.


Kontrole

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS podsjećaju da poslodavci imaju mogućnost da zatraže provjeru opravdanosti bolovanja svojih radnika, ukoliko imaju bilo kakvu sumnju.

- U prošloj godini 86 poslodavaca je zatražilo provjeru opravdanosti bolovanja za 152 radnika. Kontrolama je utvrđeno da je u devet slučajeva bilo nepravilnosti, a one su se većinom odnosile na to da osiguranici nisu na vrijeme upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja, te da je bolovanje trajalo duže nego što predviđa pravilnik za određena oboljenja - naveli su u Fondu.

Najčešći uzroci bolovanja


22% povrede i trovanja

19% bolesti mišićno-koštanog sistema

12% tumori

11% trudnoća

9% bolesti sistema krvotoka

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura

Uspostavlja se Ekološka mreža RS - Vlada utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti prirode

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče, na 66. sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o zaštiti prirode. Prijedlog zakona je usklađen sa strateškim dokumentima i Prostornim planom Republike Srpske. Prijedlog ovog zakona izrađen je da bi se obezbijedila kontinuirana zaštita prirodnih dobara, a s obzirom da je došlo do značajnog povećanja zaštićenih područja, jedan od prioritetnih ciljeva ovog prijedloga zakona je unapređenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.