Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 06.03.2019.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektrokrajina uduplala neto dobit u 2018. godini

Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)
ZP Elektrokrajina iz Banjaluke je u 2018. nastavila sa unapređenjem poslovnih i finansijskih rezultata uz ostvarenu dvostruko veću neto dobit u odnosu na prethodnu godinu.

Najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj lani je realizovalo poslovne prihode u iznosu od 229,3 mil KM, što je za 2 mil KM više u odnosu na prethodnu godinu, dok su poslovni rashodi istovremeno smanjeni za 400.000 KM, te su iznosili 227,1 mil KM.

- Poslovni dobitak u prošloj godini iznosio je 2,15 mil KM. Kada se tome pridoda i pozitivna razlika između finansijskih prihoda i rashoda od skoro 3 mil KM, dobitak redovne aktivnosti je dostigao 5,1 mil KM - istakao je Rodoljub Topić, izvršni direktor za ekonomske poslove Elektrokrajine.

Prema Topićevim riječima, ukupni prošlogodišnji prihodi i rashodi preduzeća bili su približni ostvarenima godinu ranije, što je uz pozitivnu razliku između odloženih poreskih prihoda i rashoda dovelo do rasta neto dobiti za 110%.

- Neto dobit u prošloj godini iznosila je 1,7 mil KM u poređenju sa 817.910 KM iz 2017. godine - naglasio je Topić.

Ukupne obaveze Elektrokrajine lani su, kako ukazuje, smanjene za 8,9 mil KM, od čega su dugoročne obaveze smanjene za 7,2 miliona, uglavnom po osnovu dugoročnih kredita, dok su kratkoročne obaveze manje za 1,7 mil KM. Potraživanja preduzeća su takođe smanjena u odnosu na 2017. kao rezultat poboljšanja naplate električne energije, te ispravke vrijednosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.