NavMenu

Na potezu od Doboja do Modriče biće omogućen priključak na Koridor 5C

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 06.03.2019. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će željeni priključak na autoput Koridor 5C biti izgrađen na potezu od Doboja do Modriče.

- Jednostavno 14.000 ljudi koji su sa desne strane rijeke Bosne imaju uključenje (na autoput) ne u gradu Doboju, ne u Rudanci, ne u Modriči, nego upravo ovdje na potezu između Doboja i Modriče, tj. na Trebavi - rekao je Boris Jerinić, novoizabrani gradonačelnik Doboja, te dodao da je Grad inicirao i uređenje korita rijeke Lukavice i u planu je da se pet kilometara obale uzvodno uredi kako ne bi rijeka plavila i pravila probleme na poljoprivrednom zemljištu uz autoput.

Izgradnju priključka na autoput Koridor 5C na desnoj obali rijeke Bosne, na potezu od Doboja do Modriče inicirali su predstavnici 14 mjesnih zajednica, a korist će, smatraju, imati svi koji gravitiraju ovom području.

Petlja će biti građena u tećoj fazi izgradnje Koridora 5C, poručio je Dušan Topić, direktor Autoputeva RS, a iako su slične petlje koje su građene na drugim dionicama u RS koštale od tri do četiri miliona KM, ova koja se planira na Trebavi bi zbog pruge Doboj-Šamac mogla biti skuplja.

- Moramo voditi računa o razmaku između regionalnog puta i pruge, pruge i autoputa, i tog nekog nadvožnjaka koji treba da pređe preko pruge. Pruga je zahtjevna jer imaju dalekovodi tu, i moramo da vodimo računa gdje je regionalni put dovoljno visok u odnosu na prugu, da se može najbolje uklopiti. To je možda jedan od glavnih, ali ima i drugih uslova koji se moraju ispoštovati, ali to ćemo ostaviti stručnjacima - naveo je Topić.


Finansijska konstrukcija za izgradnju petlje mogla bi biti definisana do kraja ove godine, dok se konkretni radovi mogu očekivati 2020. godine.

Iako će izgradnjom priključka na autoput plodno poljoprivedno zemljište, površine od oko 1.200 hektara biti izuzeto za potrebe izgradnje, poljoprivedni proizvođači smatraju da im to neće ugroziti opstanak.

- Činjenica je da se poljoprivredno zemljište trajno gubi kao poljoprivredno, međutim izgradnjom infrastrukturnih objekata koji prate autoput, znači pristupnih puteva, uređenje kanala, kanalske mreže, dio odbrane od poplava, smatramo da će na površinama koje ostanu doći do povećanja prinosa. Tako da u ukupnoj količini poljoprivredne proizvodnje ne bismo trebali biti ni kao područje, ni kao republika, ni kao država ostećeni u tim bilansima - smatra Dušan Paravac, predstavnik Udruženja poljoprivrednika Trebava.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.