NavMenu

Danski ljekari dokazali da nema veze između MMR vakcine i autizma

Izvor: Radio 021 Srijeda, 06.03.2019. 07:47
Komentari
Podeli
(Foto: Oksana Kuzmina/shutterstock.com)
Najnovija studija ljekara u Danskoj pokazuje da MMR vakcina ne izaziva autizam, objavio je časopis Anals of internal medisi, pozivajući se na studiju kojom je obuhvaćeno više od 650.000 djece.

Autori studije navode da MMR vakcina ne povećava rizik od autizma, niti da izaziva autizam kod djece koja spadaju u rizične grupe.

Studijom je obuhvaćeno 657.461 dijete rođeno između 1999. i 2010. godine čije zdravstveno stanje je praćeno do kraja avgusta 2013. Autori studije su detaljno dokumentovali slučajeve autizma kod djece čije stanje su pratili, uključujući sve faktore rizika kao što su starost roditelja, autizam kod braće ili sestara ili prerano rođenje.

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da je odbijanje vakcinacije za djecu jedna od 10 najvećih prijetnji zdravlju stanovništva širom svijeta. Više od 95% kontrolisane djece je dobilo vakcinu, a kod 6.517 je utvrđen autizam a to, prema navodima autora studije, pokazuje da MMR vakcina nije povećala rizik od autizma kod te djece.

- Ideja da vakcine izazivaju autizam je još uvijek prisutna i privlači puno pažnje na društvenim mrežama - upozorio je vodeći autor studije Anders Hvid sa danskog instituta Statens Serum. Rekao je da su on i njegov tim istraživača htjeli da dođu do konkretnih naučnih dokaza.

Prema riječima direktora Obrazovnog centra za vakcine Dječije bolnice u Filadelfiji doktora Pola Ofita, koji nije učestvovao u radu na studiji, najveći doprinos studiji je učinjen uključivanjem djece kod koje postoji rizik od autizma. On je izrazio nadu da će dokazi koje su iznijeli autori studije ubijediti roditelje djece koja spadaju u rizične grupe da vakcine nisu opasne.

Ofit je podsjetio da je nekoliko stotina hiljada djece obuhvaćeno u 17 studija u sedam zemalja na tri kontinenta, dodajući da je istina izašla na vidjelo. On smatra da roditelji moraju da shvate da odluka da ne vakcinišu djecu nije bez rizika.


- To je odluka većeg rizika i mi se nažalost sada suočavamo sa tim većim rizikom - rekao je on.

Protivnici vakcinacije djece se pozivaju na studiju koju je objavio britanac Endru Vejkfild 1998. godine u medicinskom časopisu Lanset čiji urednici su se distancirali od njegovog rada kada su saznali da je on mijenjao podatke o 12 djece koja su obuhvaćena studijom. Vejkfildu je oduzeta ljekarska licenca 2010. Ljekari su više puta bezuspješno pokušavali da dođu do istih rezultata, ali uprkos dokazima da nema veze između MMR vakcine i autizma kod djece protivnici vakcinacije nastavljaju svoju kampanju širom svijeta.

Prema najnovijim podacima UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, broj slučajeva boginja je povećan za više od 48% u protekle dvije godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.