Izvor: Slobodna Evropa | Utorak, 05.03.2019.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vozovi ne mogu dalje od granice - Za ponovnu funkciju međunarodnog prevoza potreban finansijski dogovor željeznica Hrvatske i FBiH

Ilustracija (Foto: PHB.cz (Richard Semik)/shutterstock.com)
Svih pet vozova koji su vozili iz Bosne i Hercegovine prema Evropi ne saobraća više od dvije godine, a cjelokupan željeznički saobraćaj odvija se, isključivo, unutar granica BiH.

Razlog je, kako navode u Željeznicama Hrvatske, što nije postignut finansijski dogovor među željeznicama dvije države.

- Od voznog reda 2016/17. ne voze vlakovi na relaciji Zagreb–Sarajevo–Zagreb, jer nije postignut dogovor između HŽ Putničkog prijevoza i Željeznica FBiH zbog financijskih uvjeta vožnje vlakova. Za ponovnom uspostavom prometa nije bilo dovoljno inicijative, a HŽ Putnički prijevoz i dalje je otvoren za suradnju sa ŽFBiH - navodi se u pismenoj obavijesti koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) dobio na upit šta je razlog zbog koje vozovi iz Bosne i Hercegovine ne ulaze na teritoriju Hrvatske.

Istovremeno, Namir Mahmutović, direktor Sektora za teretni i putnički promet u Željeznicama Federacije BiH navodi da su Hrvatske željeznice odlučile da povećaju cijene trase od 10 do 15 EUR po voznom kilometru, protiv čega su se pobunili ne samo predstavnici Bosne i Hercegovine, već i sindikalni predstavnici Hrvatske, Srbije i Slovenije.

- Ja bih podcrtao da smo do 2012. uspjeli dogovoriti saobraćaj vozova sa upravama Mađarske, Srbije, Hrvatske i BiH, tako da smo imali veze iz Sarajeva za Budimpeštu, odnosno dva voza, dnevni i noćni, na relaciji Sarajevo-Zagreb, zatim voz Sarajevo-Ploče i voz Sarajevo-Beograd - navodi Mahmutović.

Međutim, kako dodaje Mahmutović, 2012. im je na jednoj od međunarodnih konferencija o željezničkom putničkom saobraćaju u Ljubljani saopšteno da Hrvatske željeznice nisu više spremne da učestvuju u zajedničkom dogovoru oko vozova koji su saobraćali na ovim relacijama.

- I to iz razloga što Hrvatska tada ulazi u Evropsku uniju, te da idu u restruktuiranje željezničkog sistema gdje će pokušati povećati efikasnost i izvršiti prilagodbu novom sistemu liberalizacije tog tržišta. Svi smo bili iznenađeni ovom odlukom, jer smatramo da su ovi vozovi povezivali ove gradove i region godinama, i zaslužuju puno veću pažnju od one ekonomske - kaže Mahmutović.

Prvi čovjek Sektora za teretni i putnički promet Željeznica FBiH ne isključuje mogućnost kako se radi o političkoj odluci, ali i ocjenjuje da bi se ovim problemom trebala pozabaviti nadležna ministarstva dvije države.

Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
No, u Ministarstvu prometa i komunikacijaBiH ističu da im se do sada niko nije obraćao kada je o ovome riječ, ali da će se tim pitanjem pozabaviti u narednom periodu.

- Možda je uzrok svega nekomunikacija. Ministarstvo će napraviti sve sa svoje strane da u sljedećem razdoblju organiziramo sastanak svih sudionika ovog procesa, uključujući i hrvatsku stranu, Željeznice FBiH i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, vidjeti gdje je, ukoliko postoji problem, i poduzeti mjere na njegovom otklanjanju, da što prije imamo u funkciji međunarodne vozne redove u željezničkom prevozu - navodi Igor Pejić, sekretar ministarstva.

Željeznička linija Sarajevo-Zagreb nakon rata je uspostavljena ponovo 2002. Godinama su na ovoj liniji saobraćali zastarjeli vozovi, pa je putovanje trajalo i do deset sati. No, prije nekoliko godina je nabavljen novi, visokokomforni i savremeno opremljeni, niskopodni, elektromotorni voz. Nakon što je tri godine bio u skladištu, pušten je u promet, a proizvela ga je hrvatski Končar i potom, prodala Željeznicama FBiH.

Osim kupovine voza od Hrvatske, Željeznice FBiH su kupile i osam talgo vozova, koji trenutno saobraćaju, isključivo, unutar BiH. Urađen je remont pruge, a, upravo, ova prema jugu svrstana je među najatraktivnije željezničke dionice.

- Pejzaž, naročito kad pristignemo vožnjom na "bradinsku rampu". Ta pruga ima uspon od 24 promila. Tako silazimo niz tzv. serpentine, preko vijadukta i tunela. Za strance je to poseban doživljaj - kaže kondukter Srećko Ignjatović.

Upravo strani turisti uživaju u predjelima nekada vozne linije Sarajevo-Ploče. No, voz trenutno saobraća samo do Čapljine, pa ako žele do mora, putnici moraju nastaviti drugim prevoznim sredstvom sve dok se željeznice dvije zemlje ne dogovore da bude drugačije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.