NavMenu

Vijeće ministara traži da do kraja 2019. počne pojeftinjenje rominga

Izvor: Klix Utorak, 05.03.2019. 15:42
Komentari
Podeli

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da najdalje do kraja 2019. zemlja počne implementaciju obaveza sporazuma o smanjenju cijene rominga u regiji.

- Zbog važnosti teme smatramo potrebnim da još jednom informiramo javnost da je Vijeće ministara BiH u potpunosti prepoznalo izuzetan značaj blagovremenog potpisivanja "Regionalnog sporazuma o smanjenju cijene rominga za zemlje zapadnog Balkana", te je na 167. sjednici održanoj 26. februara 2019. godine, zadužilo resorno Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da potpiše pomenuti Sporazum tokom održavanja digitalnog samita u Beogradu - kaže se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Iz Vijeća ministara navode da su zadužili Ministarstvo komunikacija i prometa da u sporazumu pozicionira BiH na najoptimalniji način, sa obavezom da početak implementacije planiranih obaveza bude u toku, a najdalje do kraja 2019. godine, a s obzirom na to da su nadležna ministarstva komunikacija i prometa sa državnog i entitetskih nivoa, Regulatorna agencija za komunikacije, kao i telekom operateri prethodno zauzeli stav da BiH neće moći do jula 2019. ispuniti sve obaveze za početak primjene sporazuma.

- Vijeće ministara BiH izuzetno cijeni značaj i prednosti ovoga Sporazuma, prvenstveno za građane BiH, kao i kroz jačanje telekomunikacijskog tržišta, zaštitu potrošača, bolju konkurentnost i transparentnost elektronskih komunikacija. Pored navedenog, Bosna i Hercegovina je izuzetno posvećena jačanju i produbljivanju regionalne saradnje u svim sferama, a naročito kroz Berlinski proces i prihvaćenih inicijativa u okviru istog. Očekujemo da će sve nadležne institucije i akteri u Bosni i Hercegovini preuzeti svoje obaveze i odgovornosti prema građanima i osigurati da BiH, zajedno sa zemljama regiona, i u ovoj značajnoj oblasti unaprijedi saradnju kroz potpisivanje Regionalnog sporazuma o smanjenju rominga na samitu u Beogradu - kaže se u saopćenju Vijeća ministara.

Podsjećamo, BiH je početkom februara 2019. godine zvanično zatražila odgađanje potpisivanja sporazuma o pojeftinjenju roming usluga za područje Zapadnog Balkana. Ovakav stav, koji ne ide u korist građana BiH, zauzet je zbog činjenice da telekom operateri u BiH godišnje prihoduju blizu 100 mil KM od rominga.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.