NavMenu

Energetska efikasnost šansa za zapošljavanje 4.900 ljudi godišnje - BiH bi u 2020. trebalo da izradi državni energetski i klimatski plan

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 05.03.2019. 15:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock.com)Ilustracija
Ulaganjem 100 mil KM godišnje u mjere energetske efikanosti u BiH, bruto društveni proizvod (BDP) bi se mogao povećati za 370 mil KM, a što znači zapošljavanje 4.900 ljudi.

Ovo su podaci USAID-a, odakle poručuju da je energetska efikasnost razvojna mogućnost cjelokupne privrede zemlje, a investicioni potencijal 5 mlrd KM.

Ocijenjeno je da bi se potražnja za materijalima i opremom poput prozora mogla udvostručiti ili čak utrostručiti, a potražnja za fasadama bi se povećala za trećinu.

- Primjenom ovog modela i ulaganjem 100 mil KM godišnje, uštedjela bi se energija jednaka godišnjoj potrošnji 17.000 prosječnih domaćinstava, a došlo bi i do smanjenja emisije CO2 jednakog godišnjoj emisiji koju proizvede 19.000 vozila - navode iz USAID BiH.

Kako se dodaje, po trenutnoj dinamici investiranja u energetsku efikasnost od 10 miliona godišnje, biće nam potrebno 500 godina da dostignemo potencijal od 5 mlrd KM.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kažu da veoma posvećeno i predano rade na podizanju energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Podsjećaju da je Zakonom o uređenju prostora i građenju, te podzakonskim propisima, propisano da nakon 1. januara 2016. svaka nova zgrada čija je bruto građevinska površina veća od 200 kvadratnih metara, osim onih koje su izuzete odredbama zakona, mora imati energetski sertifikat.

Tim sertifikatom se dokazuje da zgrada ispunjava propisane minimalne uslove i da ima energetsku klasu za tu vrstu i namjenu zgrade. Bez tog sertifikata nema ni upotrebne dozvole, a propisane su i novčane kazne učesnicima u građenju ako ne primjenjuju odredbe koje se odnose na energetsku efikasnost u zgradarstvu.

Iz Ministarstva podsjećaju i da se postojeće zgrade u javnom sektoru rekonstruišu radi povećanja energetske efikasnosti, a prvi takav projekat "Energetska efikasnost u Republici Srpskoj" je u završnoj fazi realizacije.

- Podsjećamo, sredstvima Svjetske banke u okviru ovog projekta do sada su rekonstruisana 32 objekta iz oblasti prosvjete i kulture i zdravstva, a očekujemo da uskoro započne i drugi projekat u ovoj oblasti, za šta je Ministarstvo, kao kontakt tačka za Zeleni klimatski fond, obezbijedilo bespovratna sredstva u iznosu od 17,3 mil USD za BiH, od čega je 50% za Republiku Srpsku - kažu iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za Nezavisne.

U Centru za životnu sredinu Banjaluka smatraju da u BiH ima dosta prostora za unapređenje energetske efikasnosti u svim sektorima, od građevinarstva, proizvodnje energije, grijanja...


- Unapređenje energetske efikasnosti bi nam smanjilo potrebe za proizvodnjom novih količina energije, što bi dovelo do finansijskih ušteda, smanjenja emisija, kao i očuvanja životne sredine - rekli su iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

I Amra Skramončin, stručni saradnik u Centru za ekologiju i energiju Tuzla, smatra da u BiH još nije dovoljno razvijena svijest o primjeni mjera energetske efikasnosti.

- Međutim, u 2019, odnosno 2020. godini u BiH je planirana izrada državnog energetskog i klimatskog plana (National Energy and Climate Plan NECP) u kome treba da budu postavljeni ciljevi dekarbonizacije do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine, i plan njihovog dostizanja - kaže Skramončin, koja se nada da će se, kroz implementaciju NECPa, povećati primjena mjera energetske efikasnosti.

O mogućnostima koje BiH ima u oblasti energetske efikasnosti biće riječi i sutra, 6. marta, u Sarajevu, na konferenciji o obligacionim šemama za energetsku efikasnost.

Iz USAID-a najavljuju da će se na panel diskusijama govoriti o obligacionim šemama kao pokretaču rasta BDP-a i obligacionim šemama kao instrumentu zaštite životne sredine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.