NavMenu

Evropski globalizacijski fond: 2,7 mil. EUR za pomoć radnicima sektora autoindustrije u Španiji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.06.2009. 15:22
Komentari
Podeli

Evropska komisija 22.06.2009. godine je uplatila Španiji iznos od 2,7 miliona eura iz Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji (EGF). Novac će se utrošiti na 600 radnika koji su postali viškom radne snage kao direktni rezultat prebacivanja proizvodnje sektora autoindustrije u zemlje izvan Evropske unije (Maroko, Turska i Tajvan), povećanog uvoza i reduciranog tržišnog udjela u proizvodnji motornih vozila.

Vladimir Špidla, Evropski komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti rekao je: "U tekućoj krizi, pokazivanje solidarnosti mora biti važan segment našeg odgovora. Ova sredstva će pomoći radnicima iz sektora autoindustrije da se nanovo obuče i pronađu sebe na tržištu rada što prije".

U decembru 2008. godine Španija je aplicirala za sredstava iz EGF-a kako bi pomogla radnicima koji su postali višak u 12 kompanija u sektoru autoindustrije: šest iz Regije Castilla y Leon i šest iz susjedne Regije Aragon. Ova otpuštanja rezultat su strukturnih promjena u uslovima svjetske trgovine, posebno povećanja uvoza u Evropsku uniju motornih vozila i njihovih dijelova, smanjenje udjela Evropske unije u svjetskoj proizvodnji motornih vozila i izmještanje proizvodnje u treće zemlje.

U februaru 2009. godine španske vlasti su revidirale aplikaciju odlučivši da inicijalne troškove uvećaju za 2 miliona eura kako bi podržali dodatnih 200 otpuštenih radnika. Revdirana aplikacija je odobrena od Evopske komisije u martu 2009. godine, saopćeno je iz SERDA-e.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.