NavMenu

ŠAROVIĆ: Očekujemo da će EBRD investirati više od 200 mil EUR u 2019.

Izvor: Klix Ponedjeljak, 04.03.2019. 13:48
Komentari
Podeli

Mirko ŠarovićMirko Šarović
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je da će Bosna i Hercegovina 7. i 8. maja 2019. godine biti domaćin velikog godišnjeg samita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), napominjući potom da očekuju da će ove godine ta finansijska institucija investirati u BiH više od 200 mil EUR.

Šarović je kazao da je BiH zahtjev za održavanje velikog godišnjeg samita uputila 2010. i da je prošle godine u Jordanu izglasano da će BiH biti domaćin najvećeg događaja u posljednjih dvadesetak godina.

- Na skupu će biti ministri finansija, guverneri centralnih banaka, predstavnici 67 članica ove velike finansijske institucije koja je jedna od vodećih globalnih finansijskih institucija. Bit će, također, prisutni predstavnici Evropske komisije, potpredsjednik EK i rukovodstvo EBRD-a, kao i lideri zemalja Zapadnog Balkana - rekao je Šarović.

Najavio je više povezanih događaja u sklopu samita, uz ostale one koji se odnose na poslovanje EBRD-a, predstavljanje BiH i nevladin sektor.

- Riječ je o dobroj prilici za predstavljanje BiH i njenih potencijala. Jednoj od najvažnijih prilika za popravljanje imidža. Mi smo pripreme za ovaj samit počeli ranije, ali smo sada iskoristili priliku da to predstavimo javnosti - kazao je on.

Navodi da se samit održava u jednom značajnom trenutku za Zapadni Balkan.

- Osnovna poruka EBRD-a bit će BiH kao siguran region za investiranje. EBRD je jedan od ključnih investitora u BiH - poentirao je Šarović.

Prema njegovim riječima, predstavnici vlasti u BiH očekuju da će iznos ulaganja premašiti nekoliko stotina miliona eura za razvoj infrastrukture.

- Mi ćemo imati svoj poseban dan u kojem će nadležne institucije za pomoć biznisa u BiH iskoristiti priliku i cijelom skupu prezentovati BiH i njene potencijale - rekao je ministar Šarović.

Istakao je da će privrednici u BiH imati priliku da se predstave svjetskim kompanijama.

- Tradicionalno su domaćini ovog samita imali velike benefite od održavanja događaja. Svi učesnici snose svoje troškove za boravak u Sarajevu - rekao je Šarović.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.