NavMenu

Neutralisani negativni efekti povećanja plata u RS - Poreska uprava prikupila za 18,8 mil KM više prihoda

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 04.03.2019. 11:23
Komentari
Podeli

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Zbog povećanja neoporezivog dijela dohotka u Republici Srpskoj, a na osnovu kojeg je došlo do blagog rasta plata, za dva mjeseca ove godine po osnovu poreza na dohodak naplaćeno je 4,7 mil KM manje nego u istom periodu 2018. godine.

Međutim, taj gubitak je neutralisan kroz ostale prihode, jer je Poreska uprava Republike Srpske prikupila 378,1 mil KM, što je za 18,8 mil KM ili 5% više u odnosu na isti period prošle godine.

Kada su u pitanju direktni porezi, u periodu januar - februar ove godine naplaćeni su u iznosu od 65,2 mil KM, što je na nivou naplate iz prva dva mjeseca prethodne godine.

Tako je porez na dobit naplaćen u iznosu od 29,6 mil KM, što je za 5 mil KM ili 20% više nego u uporednom periodu dok je porez na dohodak naplaćen u iznosu od 31,9 mil KM.

Što se tiče naplate poreza na nepokretnosti, ona je u prva dva mjeseca ove godine iznosila 1,6 mil KM, što je za 720.000 maraka manje nego u istom periodu prošle godine, dok je naplata poreza na upotrebu držanje i nošenje dobara ove godine veća za devet procenata u odnosu na uporedni period.

Naplata doprinosa je u prva dva mjeseca ove godine zabilježila znatan rast, te je naplaćeno 246,9 mil KM, što je za 22,7 mil KM ili 10% više nego u istom periodu prošle godine. Tako je za Fond PIO naplaćeno 140,6 mil KM ili 13,5 mil KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 87,6 mil KM, što je više za 7,6 mil KM u odnosu na uporedni period.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar - februar ove godine ostvarena je naplata od 65,9 mil KM, što je za 2,6 mil KM više nego u istom periodu 2018. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.