NavMenu

U Kozarskoj Dubici cvjeta dentalni turizam - Sve više pacijenata iz Evrope

Izvor: Capital Nedjelja, 03.03.2019. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
U Kozarskoj Dubici, koja graniči s Evropskom unijom, "cvjeta" takozvani dentalni turizam. U ovu opštinu, radi stomatoloških usluga, sedmično dođe na desetine stanovnika iz inostranstva, najčešće iz susjedne Hrvatske, iako ima i pacijenata i iz Austrije, Njemačke, pa čak i Amerike.

Presudne su cijene stomatoloških usluga, koje su u odnosu na inostranstvo, jeftinije od 50 do 70%. Međutim, iako značajno jeftinije, usluge ne zaostaju u kvalitetu u odnosu inostranstvo.

Za lijep osmijeh, masovno se prelazi granica. Svakodnevno veliki broj pacijenata iz dijaspore, zbog jeftinijih stomatoloških usluga dolazi u Kozarsku Dubicu. Zbog zubara s ove strane granice, prelaze i na stotine kilometara.

– Imamo naravno i pacijenata koji dolaze iz Austrije, Njemačke, ali to je nekako više vezano za te periode ljeto- zima, oko praznika, godišnjih odmora – rekla je Andrea Topić, specijalista stomatologije.

Ružica Bijelić Cigan, specijalista stomatološke protetike istakla je da cijene variraju zavisno od zemlje i samog neposrednog okruženja.

– To su sigurno tri puta jeftinije, pa do pet ili čak sedam puta. Ono što je bitno napomenuti da te usluge,apsolutno ne zaostaju ni za kakvim kvalitetom – dodala je Bijelić Cugan.


Povoljan geografski položaj Kozarsku Dubicu učinio je atraktivnom destinacijom za razvoj dentalnog turizma. To je "otvorilo vrata" i drugima, jer koristi imaju svi, od ugostitelja i frizera do automehaničara.

– Da je neophodna podrška države prepoznala su i nadležna ministarstva trgovine, turizma i zdravlja koja su krajem prošle godine podržala osnivanje Klastera za pružanje usluga u zdravstvenom turizmu – istakla je Marijana Kotur, direktorka Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica.

Trenutna ponuda smještajnih kapaciteta zadovoljava potražnju. U cilju razvoja zdravstvenog turizma, dubička Turistička organizacija priprema ponudu u saradnji sa stomatolozima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.