NavMenu

Dolazi li Volkswagen u Srbiju?

Izvor: Deutsche Welle Nedjelja, 03.03.2019. 10:25
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Upravni odbor njemačkog autogiganta Volkswagen navodno planira otvaranje velike fabrike "na istoku Evrope", a Dojče vele (DW) se pita da li je to ona "najveća" investicija koju pominje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i da li je Bugarska tu ipak u prednosti nad Srbijom.

Vučić je u Dnevniku RTS kazao da i dalje čeka kraj aprila i odluku jednog od najvećih evropskih i svjetskih preduzeća o tome da li će da investiraju u Srbiju, a DW podsjeća da je srpski predsjednik već u više navrata pominjao da bi to bila "najveća, najvažnija i najmoćnija" investicija za celu zemlju.

Navodi se da ime kompanije do sada nije pomenuo, ali je zato početkom februara naveo da je "Srbija trenutno broj jedan u pregovorima u odnosu na druge dvije zemlje, članice EU iz centralne i istočne Evrope" i objasnio da "ako bi se to dogodilo, BDP Srbije za godinu dana skočio u neverovatnom procentu" i iznosio bi "negde oko 4,5 mlrd EUR".

DW postavlja pitanje da li je riječ o njemačkom Volkswagen? Navodi se da bi Upravni odbor tog automobilskog giganta navodno uskoro trebalo da donese odluku o izgradnji nove fabrike u kojoj bi istovremeno trebalo da se proizvodi više različitih modela i da u autokoncernu to zovu Mehrmarkenfabrik.

Navodi se da su o svemu tome šturo pisali i njemački mediji, pominjući samo da je riječ o "istočnoj Evropi".

DW prenosi da mediji u Bugarskoj uveliko pišu o tome, navodeći pritom još neke detalje: fabrika bi trebalo da počne sa radom 2023. godine, a proizvodila bi 300.000 automobila godišnje - pet modela Volkswagena, Škode i SEAT-a. Prema informacijama bugarskih medija, prvobitno su, navodno, u igri bile Bugarska, Rumunija, Srbija, Turska, a možda i Sjeverna Makedonija, ali tvrde da je u ovom trenutku favorit Bugarska.

Navodi se da je na više dopisa koje je redakcija DW na bugarskom uputila u sedište Volkswagena, sa pitanjima kada se očekuje odluka i koji su okvirni uslovi koje taj koncern postavlja, odgovoreno je da "odluka još nije donijeta" i da će ih "odmah obavjestiti kad nešto bude zvanično"

- Voleo bih da se to dogodi, ali, naravno, Bugarska je u oštroj konkurenciji sa svojim susjedima - kaže za DW predsjednik Njemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore (GBITK) Mitko Vasilev.

On navodi da je reč o investiciji od 1,4 mlrd EUR, gde će biti zaposleno oko 5.000 radnika plus 650 inženjera, a sve to na površini od 400.000 kvadratnih metara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.