Izvor: eKapija | Nedjelja, 03.03.2019.| 20:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na prodaju imovina sarajevskog Zraka

(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Nekadašnji gigant vojne i civilne industrije, kompanija Zrak Sarajevo, prodaje svoju imovinu, piše BiznisInfo na osnovu oglasa koji je u subotu, 2. marta, objavljen u dnevnoj štampi.

– Zrak d.d. Sarajevo objavljuje javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu imovine društva. Imovina se prodaje u zatečenim zemljišno knjižnom i katastarskom stanju po principu viđeno-kupljeno – navodi se u oglasu.

Rok za podnošenje prijave za iskazivanje interesa je osam dana. Napominje se da javni poziv i pristigle ponude nisu obavezujuće.

U oglasu ne stoji nikakav konkretan opis imovine koja se prodaje niti cijena. Mediji su ranije pisali da "Zrak" u svom vlasništvu posjeduje 200.000 m2 građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu.

Krajem prošle godine, resorni ministar Nermin Džindić je, govoreći u stanju u namjenskoj industriji, rekao da je preostalo "da se riješi stanje dva privredna društva – Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići i Zraka Sarajevo".

– Vrlo vjerovatno da će do kraja mandata Vlade doći do reorganizacije, a možda i do spajanja te dvije kompanije u jednu – rekao je tada ministar.

Aktivnosti preduzeća Zrak d.d. Sarajevo uključuju istraživanje, razvoj i proizvodnju optičkih uređaja za opremanje pješadije i artiljerije. Zrak je plasirao svoje proizvode u mnoge zemlje svijeta. Kompanija je prije rata bila jedan od giganata i zapošljavala je 4.000 ljudi.

Većinski vlasnik Zraka je Vlada FBiH sa 51% dionica. Fond Bosfin ima 21,1%, a fond MI-Group 16,2% dionica. Ostalo su mali dioničari.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.