Izvor: Nezavisne novine | Subota, 02.03.2019.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od maja uvoz polovnih vozila ograničen na Euro 5 standard - Skuplji put do vozila, ali ušteda kod majstora

(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com )
Odluka da se od 1. maja uvoz polovnih automobila u BiH ograniči na Euro 5 standard neće biti preveliki udar na budžete građana, jer novije vozilo uglavnom znači i rjeđe odlaske kod majstora, ali i manju potrošnju goriva.

Stav je to stručnjaka, koji ističu da će ovo pravilo unaprijediti i bezbjednost na putevima u državi s jednim od najstarijih voznih parkova u Evropi.

U praksi, ova odluka znači da vozila starija od desetak godina više nećemo moći dovoziti iz inostranstva i registrovati u BiH.

- Na prvi pogled deluje da će građani morati da skuplje plaćaju automobile nego što je sada slučaj. Međutim, s druge strane, dugoročno gledano, imaće manji trošak održavanja, tako da to nije toliki udar na budžet građana kako se na prvi pogled čini - rekao je za Nezavisne Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista Republike Srpske Swot.ba.

U suštini, kako Šegrt dodaje, ogromne svote izdvajamo na uvoz auto-dijelova, pa bi taj trošak ubuduće mogao biti smanjen, a ova odluka je, ocjenjuje, pozitivna i s ekološkog aspekta.

- Još jedan pozitivan efekat je i očekivana povećana bezbednost na putevima. Nije dobro da imamo jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi, niti da budemo deponija starih vozila iz evropskih država - istakao je Šegrt.

Njegovo mišljenje dijeli i Gordana Bulić, dugogodišnji borac za zaštitu potrošača, koja takođe vidi brojne pozitivne strane u odluci po kojoj će se uvoz polovnih automobila u BiH ograničiti na Euro 5 standard.

- Bolji vozni park znači i manja izdvajanja na auto-dijelove i servise, kao i manje troškove za gorivo, pošto noviji automobili imaju manju potrošnju od ishabanih - navela je Bulić, inače predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača" TK Tuzla.

Kako dodaje, očekuje se i manje saobraćajnih nezgoda, koje često bivaju prouzrokovane dotrajalošću automobila.

- Mi stoga podržavamo takvu odluku. Ona je pozitivna s aspekta sigurnosti u vožnji, potrošnje goriva i zaštite životne sredine. Međutim, ovom odlukom najviše će biti pogođeni siromašniji slojevi građana - istakla je Bulić.

Trgovci automobilima takođe podržavaju ovu odluku jer će, kako kažu, biti manje kvarova na vozilima.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH za "Nezavisne" je potvrđeno da je u protekla dva mjeseca u BiH uvezeno 11.265 automobila, od čega 9.841 polovno. Od 2010. do 2018, gotovo svake godine, uvoz automobila u BiH je rastao.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.