Izvor: Indikator | Subota, 02.03.2019.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Deloitte objavio analizu globalnog bankarskog tržišta - Rezultati banaka bolji nego ikad u poslednjih deset godina

(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Globalni bankarski sistem ostvaruje bolje rezultate nego u bilo kojem trenutku u posljednjih deset godina, uprkos neravnomjernom rastu, pokazuje Deloitteov Outlook za bankarstvo i kapitalna tržišta za 2019. godinu.

Ali ciljevi profitabilnosti su pred izazovom jer se sistem prilagođava digitalnoj transformaciji, potrebom za boljim upravljanjem podacima, fintech integracijom i sigurnošću, dodaje analiza.

Konsolidacija bi mogla biti pitanje opstanka mnogih banaka, budući da se suočavaju s jedinstvenim skupom izazova kao što su strukturni nedostaci, prekapacitiranost i niske ili negativne kamatne stope, ističe Deloitteova analiza.

Brojne evropske banke postale su manje, povlačeći se s međunarodnih tržišta. S druge strane, američki bankarski sistem je robustan, sa svojim najboljim omjerima efikasnosti i drugim mjerilima kao što je nivo loših kredita.

Još jedan izazov za bankarski sistem je sigurna integracija višestrukih digitalnih funkcija u različitim područjima. Banke će u narednim godinama trošiti milijarde dolara na tehnologiju kako bi modernizirale svoje sisteme, platforme i alate i osigurale vrhunske sigurnosne standarde za upravljanje podacima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.