NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period 15.06. - 19.06.2009. godine: Na BLSE najlikvidnije bile obveznice RS – ratna šteta 2

Izvor: Advantis Broker Ponedjeljak, 22.06.2009. 09:37
Komentari
Podeli

Iza nas je još jedna sedmica u kojoj su mnoga izdanja, a naročito fondovi, zabilježila značajno slabljenje vrijednosti. Kada su u pitanju ostvareni prometi situacija je još nepovoljnija, tako da je tokom protekle sedmice zabilježeno svega 515.098 KM ukupnog prometa, od čega je najveći dio ostvaren obveznicama RS - ratna šteta 2 (BLSE:RSRS-O-B) i obveznicama RS – ratna šteta 1 (BLSE:RSRS-O-A).

Ovakav slijed dešavanja uzrokovao je nastavak obaranja vrijednosti indeksa, što je dodatno pogoršalo krajnje ovosedmične rezultate. Najviše su oslabile akcije fondova, tako da je FIRS u odnosu na prošli petak izgubio 3,15% od svoje vrijednosti, spustivši se na nivo od 1.829 indeksna poena. Nisu puno bolje prošle ni akcije iz sastava BIRS-a koji je na sedmičnom nivou izgubio 2,06% od svoje vrijednosti, dok se ERS10 do kraja sedmice uspio održati na nivou od prošlog petka.

Najlikvidnije sa ostvarenih 113.784 KM bile su obveznice RS - ratna šteta 2 (BLSE:RSRS-O-B) koje su ostvarile rast vrijednosti od 0,78%, dostigavši prosječnu cijenu od 0,3609 KM. Obveznicama RS - ratna šteta 1 (BLSE:RSRS-O-A) trgovalo se u iznosu od 104.678 KM uz sedmični rast prosječne vrijednosti za 0,20%, tako da su današnje trgovanje zaključile na nivou od 0,3608 KM. Akcijama Čistoće Banja Luka (BLSE:CIST-R-A) ostvaren je promet od 63.000 KM uz rast njihove vrijednosti od 1,45%. Akcijama Jahorina osiguranja a.d. Pale (BLSE:SODJ-PKA) trgovalo se po cijeni od 60,00 KM što predstavlja gubitak od 7,69%. Akcije Boksita a.d. Milići (BLSE:BOKS-R-A) izgubile su 5,61% od svoje vrijednosti, ostvarivši prosječnu cijenu od 0,387 KM, dok su akcije Telekoma Srpske a.d. Banja Luka (BLSE:TLKM-R-A) oslabile na sedmičnom nivou za 2,44%.

Najtrgovanije među fondovima bile su akcije ZIF-a Zepter fond a.d. Banja Luka (BLSE:ZPTP-R-A) sa ostvarenim prometom od 11.701 KM i sedmičnim slabljenjem vrijednosti od 9,85% na prosječnu cijenu od 5,31 KM. Akcije ZIF-a Kristal invest fond a.d. Banja Luka (BLSE:KRIP-R-A) zabilježile su rast vrijednosti od 0,19%, tako da se njima danas trgovalo po prosječnoj cijeni od 5,30 KM.

Banjalučka berza je tokom sedmice objavila revizorske izvještaje za 2008. godinu emitenata: Mikroelektronika a.d. Banja Luka, Komunalac a.d. Bijeljina, Komunalno a.d. Milići, Hercegovinaputevi a.d. Trebinje, Drina a.d. Bijeljina i Park KP a.d. Mrkonjić Grad, oglase o sazivanju 9. redovne Skupštine akcionara emitenta Jelšingrad a.d. Banja Luka, 14. redovne Skupštine akcionara emitenta Metal a.d. Banja Luka, te odluke 3. Skupštine akcionara ZIF-a Aktiva invest fond a.d. Banja Luka, 5. Skupštine akcionara ZIF-a VB fond a.d. Banja Luka i 9. Skupštine akcionara emitenta Tekom a.d. Teslić.

Tatjana Tomanić, broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.