Izvor: Nezavisne novine | Petak, 01.03.2019.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slovenački Kolektor zaposliće 2.000 ljudi u Prijedoru - Uskoro serijska proizvodnja, u planu izgradnja još dva pogona

(Foto: kolektor.com)
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je u petak, 1. marta, da će slovenački koncern Kolektor u ovom gradu zaposliti 2.000 ljudi.

- Smatram da ćemo tako uticati i na mlade da se odluče da ostanu u ovom gradu - rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon obilaska gradilišta proizvodne hale ove firme u Industrijskoj zoni Celpak.

On je najavio da će Kolektor u narednim godinama u Prijedoru graditi još dvije proizvodne hale koje će sa halom, koja se ovih dana završava, činiti sistem ove slovenačke kompanije u Prijedoru.

- Koncern je nosilac naprednih, odnosno know-how, tehnologija. Oni već prelaze na elemente digitalizacije koja je budućnost poslovnih sistema na širim prostorima i ja vjerujem da će i grad i ljudi, mladi ljudi, pratiti taj sistem i nivo školovanja koji će biti neophodan za ostvarenje narednih projekata - rekao je Đaković.

Direktor Kolektor CCL Predrag Zorić podsjetio je da je slovenačka grupacija prije nešto više od godinu dana stupila u kontakt sa Prijedorom posredstvom gradske Agencije za ekonomski razvoj Preda-PD.

- Već smo tu pred objektom koji smo dogovorili i pred našim zajedničkim poslom koji ćemo imati u Prijedoru. Konstruktivna faza objekta je završena, a iduće sedmice počinje unutrašnje uređenje i instalacije za potrebe proizvodnje - najavio je Zorić.

On je naveo da je za prvu proizvodnju stigla 21 mašina i u narednih mjesec i po dana biće rađeni prvi uzorci, a za dva mjeseca počinje serijska proizvodnja koja će kontinuirano rasti, dok su transportu mašine koje stižu u aprilu.

- Dio proizvodnje prebacićemo iz Laktaša i u junu počinjemo formirati alatnicu. Krećemo sa prvom mašinogradnjom u BiH što znači da ćemo imati nešto kvalitetnija radna mjesta, inženjerska mjesta - naglasio je Zorić i dodao da je prva grupa radnika na obuci u Sloveniji, a da uskoro kreće i druga, te da je za prvih šest mjeseci planirano zapošljavanje 60 radnika.

Kolektor proizvodi komutatore za automobilsku industriju i alate za svoje mašine i za eksterno tržište.

- Ako ste sposobni izraditi alate za sebe, onda ste nezavisni i to želimo imati ovdje u Prijedoru. Što se tiče proizvodnje mašina, kolege iz Slovenije će nam pomoći - u početku će to biti prostije mašine, da bi kasnije, u narednih šest mjeseci, bile sasvim sofisticirane u skladu sa zahtjevima nove industrijske revolucije - istakao je Zorić.

Ova investicija vrijedna je oko 3 mil KM, od čega je grad Prijedor putem kreditnog zaduženja obezbijedio više od 1,3 mil KM za početne radove na konstrukciji proizvodnog pogona i uređenju eksterijera, a kompanija Kolektor će u opremanje pogona uložiti približno isti iznos.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.